КРИВОКАПИЋ ПРОДАЈЕ ЕПЦГ: Медојевић разоткрио план коначног уништења Црне Горе

Novosti online

14. 06. 2021. у 16:50

ПРЕДСЕДНИК Покрета за промене и један од лидера ДФ Небојша Медојевић упозорио је да Влада Здравка Кривокапића планира продају ЕПЦГ.

КРИВОКАПИЋ ПРОДАЈЕ ЕПЦГ: Медојевић разоткрио план коначног уништења Црне Горе

Фото Архива

Саопштење Небојше Медојевића преносимо у целости:

Постовани грађани, користим ову прилику да Вас обавестим да је агенција Ројтерс у петак објавила текст који указује да се у вашој Влади размишља о додатном задуживању Црне Горе и продаји државне имовине укључујући и Електропривреду Црне Горе.   

По старом лоповском трику познатом као "Држ’те лопова" Кривокапић је покушао да лажно оптужи Пређедника Борда директора Мица Ђукановица, и да скрене пажњу јавности на сосптвену велеиздају и крађу. Ројтерсов текст , га је потпуно разоткрио. Изгледа да се тиме баве службеници и Министри Владе. 

Ројтерс указује да се преговара о наставку градње аутопута и да се траже нови кредитори за ту сврху. Као да це пројекат аутопута постати  исплатив ако га кредитирају Европске дрзавне банке уместо Кинеске државне банке. Да мало “помогнем” Кривокапићу. 

Овај аутопут никада не може бити исплатив. Какав год кредит да се узме, како год да се смањи или увећа корупција, шта год радили, колика год да је позитивна камата, колики год да је период отплате, нема начина да се приходима изграђеног пута врате улагања у тај пут. Нема нити може бити на овом правцу довољно економског промета саобрацаја.

Само негативна каматна стопа омогућава отплату кредита у нашој ситуацији. Чак и тада се овај кредит мора вратити из државних прихода, а не из прихода самог аутопута. Заменити један кредит другим кредитом не решава  проблем. Негативна каматна стопа се може десити само уколико је стопа инфлације у валути кредита већа од номиналне а фиксне каматне стопе на кредит. Да ли ће се таква ситуација остварити у доларима у  којима је номинован Кинески кредит или у Еврима, не можемо знати. У Влади Кривокапића , изгледа, раде коцкари који гледају хоће ли нашу имовину ставити на ову или ону боју на рулету. Све су прилике да ти међународни инвестициони коцкари сада смишљају и финалну распродају последњих остатака “породичног стебра “.

Ту је још један проблем. Раст инфлације у светским валутама ништа не помаже ако Црна Гора све увози и плаћа у тим валутама. Дакле, ако увозимо струју, намештај, гориво, аутомобиле, храну и све друго. Све то се мора платити у текућим ценама. 

Да би се кредит могао вратити  потребно је да Црна Гора производи нешто из домаћих ресурса употребом  домаћег капитала и да се то продаје по текућој цијени. Ако се може постићи да цена наше робе расте брже од општег раста цена, утолико боље.

Продајом имовине искључује се свака прилика за коришћење домаћег капитала на овај начина. Ако задржимо производњу струје из угља, Европски порез на увоз робе из земаља са високим карбон интезитетом ће нас спречити да враћамо кредит.

Кривокапић је рекао да је ЕПЦГ, цитирам, "кока носиља". Гледам предлог  буџета за 2021. и из њега видим да Влада  мисли да је то изванредна "кока носиља" која носи јаја, а ништа не једе. Влада да вам ЕПЦГ прави јефтину струју а да му трошкови  капитала и инвестиције буду тако мали да вам плаћа велику добит у буџет. Не бива то, Кривокапићу.

Ови који би продавали ЕПЦГ не могу бити у том предузећу. Тамо знају  колико је имовина те фирме девастирана. Продају могу да уговарају само они који би уз предузеће да продају и део суверенитета Црне Горе. А такви морају бити у Влади и то Влади која није под ваљаном контролом Парламента.

Да покушам да “нацртам” фото робот особе или особа који раде на продаји ЕПЦГ и 

друге државне имовине од значаја за суверенитет Црне Горе: То је неко запослен у Влади, мора имати коцкарског искуства са туђим парама, треба да је млад и да нема искуства и знања у економији, а да му до суверенитета Црне Горе није ни мало стало.

Ја бих највише волео да се такав уопште не може наћи у влади Црне Горе, и али се плашим да ће вам бити лако да га пронађете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)