"ПОД ЛУПОМ" ИЗБОР ШЕФА АНБ: Поједине странке бурно реаговале на одлуку премијера о именовању Дејана Вукшића

М. СЕКУЛОВИЋ

14. 06. 2021. у 08:38

ОДЛУКА о именовању Дејана Вукшића за директора Агенције за националну безбедност, која је донета без претходно датог мишљења Скупштине, још једно је од бројних кршења закона од стране највишег органа извршне власти, саопштили су из Демократске партије социјалиста.

ПОД ЛУПОМ ИЗБОР ШЕФА АНБ: Поједине странке бурно реаговале на одлуку премијера о именовању Дејана Вукшића

Фото Архива Новости

Ово је сиже реакција политичких партија у Црној Гори након одлуке председника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића, који је именовао Вукшића за директора Агенције за националну безбедност, а јавност "обавестио" објављујући акт о томе у "Службеном листу"!

До тога је дошло јер није одржана седница Одбора за безбедност и одбрану на којој је требало да се расправља о именовању Вукшића јер није било кворума, због тога што посланици ДПС бојкотују рад Скупштине, а посланици ДФ нису желели да јој присуствују. Сматрају да премијер Кривокапић, одбијањем да присуствује прошле недеље контролном саслушању на Одбору, покушава да игнорише ово скупштинско тело. Због тога ни председник Одбора Милан Кнежевић није желео да закаже седницу, па је то урадио председник Скупштине Алекса Бечић.

После серије реплика између ДФ и Кривокапића и његовог "правдања", премијер је прекратио. Знајући да мандат Вукшићу истиче 17. јуна, он га је именовао директором агенције.

- Уцене, претње и надгорњавање између Владе и дела парламентарне већине изазвале су колапс система и државе, што за последицу има незаконите и једностране одлуке, као што је наименовање Дејана Вукшића за директора Агенције за националну безбедност - кажу из ДПС, чији је кадар, бивши челник АНБ и премијер Душко Марковић оценио да је именовање директора АНБ без мишљења Скупштине нова компромитација Црне Горе у очима партнера и безбедносне заједнице.

Да је именовањем директора АНБ, игнорисањем законске надлежности Скупштине, Здравко Кривокапић прекршио Закон о Агенцији за националну безбедност, сматра и потпредседник СДП Бојан Зековић, који тврди да је премијер од Скупштине уместо храма демократије направио циркус, према чијим речима је зачуђујуће да председник Скупштине Алекса Бечић дозвољава урушавање дигнитета законодавног дома.

- Кршећи Устав и Закон о Агенцији за националну безбедност, Кривокапић је послао поруку да рад Скупштине и њена законодавна и контролна улога више нису потребни уставном поретку Црне Горе - саопштили су из Демократског фронта истичући да су њихови политички ставови одувек били јасни и недвосмислени, те да никад нису калкулисали с интересима оних који им дају подршку. - Не гласајући, и не учествујући у раду Одбора за безбедност када је требало дати мишљење о кандидату за директора АНБ-а, наш политички савез се јасно одредио у односу на ту иницијативу Кривокапића и њихов синхронизовани однос према улози Одбора.

СЛОВО ЗАКОНА

СХОДНО одредбама Закона о Агенцији за националну безбедност, директор тајне службе именује се на период од пет година и може бити поново именован. Директора Агенције именује и разрешава Влада, на предлог председника Владе. Предлог за именовање директора Агенције Влада доставља Скупштини Црне Горе, која, након расправе у надлежном радном телу, даје мишљење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)