ИНЦИДЕНТ У НИКШИЋУ: Човек уринирао по споменику Љуба Чупића?

М. С.

13. 06. 2021. у 12:40

У СУБОТУ вече, М. И. из Никшића био је актер тешког инцидента у центру града.

ИНЦИДЕНТ У НИКШИЋУ: Човек уринирао по споменику Љуба Чупића?

Фото архива

Он је, како сумњају у Центру безбедности, уринирао по споменику народног хероја Љуба Чупића.

После тог скандалозног догађаја на друштвеним мрежама се појавио видео запис тог догађаја, након чега је никшићанин приведен.

У току је прикупљање информација о њему, а постоји могућност да осим прекршајне пријаве коју ће у сваком случају добити, против њега буде написана кривина пријава због сумње да је починио кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње, чијим починиоцима је запрећено казном од године до осам година затвора.

У Никшићу се говорка да је ''индикативно'' ко је снимао ружни догађај, који ''краси'' твитер налоге ДПС јуришника, међу којима је градоначелник Подгорице Иван Вуковић. Он је за то оптужио већински Никшић, речима - Опрости нам Љубо, и овој фу*ари, и онима који су за ово гласали, и нама који смо ово дозволили.

По већ устаљеном обичају, огласила се недавно на локалним изборима поражена ДПС, чије локалне челнике актуелна власт оптужује за тешку пљачку општинске благајне.

ВУКОВИЋ ОСУДИО СКРНАВЉЕЊЕ

Немања Вуковић, председник Скупштине Општине Никшић, најоштрије је осудио скрнављење споменика симболу антифашистичког отпора, Љубу Чупићу.

- Уверен сам да овај апсолутно неприхватљиви поступак представља изоловани чин појединца, настао као последица мржње и подела које је генерисала бивша власт. Позивам све грађане да чувамо наше историјско наслеђе и да се на пристојан и цивилизован начин односимо према споменицима културе. Никшић је град који поштује лик и дело Љуба Чупића, који негује дух антифашизма и који се с најдубљим пијететом односи према жртвама НОБ - саопштио је Вуковић. - Очекујем да починилац буде што пре процесуиран и по закону кажњен.

- Власт, која велича убице Љуба Чупића, инспиратор је скарадног чина скрнављења његовог споменика. Уринирање по споменику хероја који је симбол борбе против фашизма и отпора, само је последњи чин у низу покушаја да се слободарски и пркосни Никшић, град културе и боема, сведе на провинцијалну четничку касабу и симбол примитивизма - тешке су поруке мржње из табора ДПС, које у Црној Гори још увек пролазе испод радара тужилаштва.

Реаговао Ђукановић

- Синоћни монструозни антицивилизацијски чин скрнављења споменика икони црногорског антифашизма Љубу Чупићу у Никшићу је срамота за савремену Црну Гору. То је најбелоданији израз повампирења четничке идеологије које својим нечињењем подстиче нова парламентарна већина- рекао је председник Црне Горе Мило Ђукановић, после тешког инцидента његовог земљака у Никшићу.

- Очекујем да надлежни државни органи одлучно и адекватно реагују. У противном, знаћемо шта нам је чинити и како да одбранимо наше револуционарно наслеђе и највредније историјске вриједности савременог црногорског друштва - ''припретио'' је Ђукановић на свом званичном Твитер налогу.

ДПС ИСКОРИСТИО БОЛЕСНОГ ЧОВЕКА!

Није локална власт за месец дана могла да створи овакву атмосферу у Никшићу, већ је овакво понашање резултат претходног режима! Тај режим је у Црној Гори и Никшићу владао тридесет година.

Ово је казао градоначелник Никшића Марко Ковачевић, пиводом скрнављења споменика Љубу Чупићу у центру града, што су јуришници ДПС искористили да насрну на нову власт. 
 - Нико не може бити одговоран за то што је неко одлучио да у, очигледно пијаном стању, своје физиолошке потребе овако упразни, осим онога ко је то урадио. Извесни Илић није активиста ниједне политичке странке која чини власт у Никшићу - категоричан је Ковачевић. - Постоје индиције да је повезан са активистима ДПС!
Према његовим речима има показатеља да починилац има медицинску документацију која потврђује да има психичких проблема.       

- Све упућује на то да је ДПС искористио болесног човека да изврши синоћно скрнављење споменика Чупићу да би то искористио за напад на своје политичке противнике. Наравно када сам их позвао да се изјасне о конкретним људима који чекају 75 и више година да им се остаци достојно сахране они се нису изјаснили. Виновник догађаја је ухапшен и процесуиран, јасно је да нико не подржава онакво понашање, али је ДПС исписао још једну страницу свог нечасног деловања у Никшићу и Црној Гори - написао је Ковачевић.

Он је подсетио ДПС да се нису нити једном огласили када су њихови истакнути функционери уринирали по религијским објектима на приморју, нити су имали оволико осећаја и сензибилитета. 

- Једино ко хоће да прави проблеме и инциденте су они из ДПС јер смо ми борбом против Закона којим су дискриминисали СПЦ прошле године показали у ком духу обитава наше деловање. Све без најмањег проблема или инцидента. Инсистираћу да се до краја утврди улога ДПС-а и њихових активиста за синоћни инцидент у Никшићу - јасан је Ковачевић.

МУП осудио скрнављење споменика

Министарство унутрашњих послова (МУП) најоштрије осуђује скрнављење споменика народном хероју Лјубу Чупићу у Никшићу.

- На најприземнији начин вређају се антифашистичка и људска уверења и осећања свих који поштују Црну Гору и њене хероје. За овакав гнусан чин оправдања нема и починиоци морају бити адекватно санкционисани,саопштено је на Твитер налогу МУП.

Здравко Кривокапић 

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије осуђује беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено је из кабинета црногорског премијера.

- Уз похвалу полицији на брзом откривању починиоца, апелујем на државне органе да случај расветле до краја и до последњег детаља. Желимо да као Влада и као грађани знамо ко и зашто је ово урадио у граду слободе? Народ и земља који су дигли први антифашистички устанак у Европи, датум који ускоро славимо, и празник који нам је свима подједнако у срцима, заслужује да зна све околности случаја. Морамо знати је ли у питању изловани појединачни случај или је у питању, ипак дириговани догађај, казао је Кривокапић и устврдио са "има елемената да помислимо и на ово друго јер имамо чињеницу да су председник државе и председник општине Подгорица донели пресуду нашој власти, пре него што су се државне институције огласиле".

- Позивам председника државе или да води рачуна да не изговара речи које звуче као позив на рушење уставног и државног поретка, а уколико он сам од тога коначно не одустане, онда ћу ја позвати Државно тужилаштво да реагује на те претње. Црна Гора је земља у којој се, у области владавине права, више неће одлучивати према жељама моћних појединаца, него искључиво према Уставу и закону, после дужег времена је Кривокапић "припретио" Ђукановићу.

 Премијер је поручио да чин скрнављења споменика Љубу Чупићу или било којег другог споменика историје и културе, неце бити толерисан никоме.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)