ЛЕПОСАВИЋЕВ ЗАКОН О АМНЕСТИЈИ: Ослобађа и учеснике литија и угоститеље, Нацрт достављен Скупштни Црне Горе

Novosti online

12. 06. 2021. у 18:34

МИНИСТАРСТВО правде, људских и мањинских права Црне Горе израдило је Нацрт закона о амнестији учесника јавних окупљања којим се предвиђа ослобађање од судског гоњења односно извршења санкција и њихових правних последица лица која су, за време трајања КОВИД-кризе, поводом учешћа на јавним скуповима и протестима, оптужена односно осуђена за одређена кривична и друга кажњива дјела.

ЛЕПОСАВИЋЕВ ЗАКОН О АМНЕСТИЈИ: Ослобађа и  учеснике литија и угоститеље, Нацрт достављен Скупштни Црне Горе

Фото Скупштина ЦГ

КОВИД-пандемија изазвала је кризу остваривања основних људских права у готово свим европским и у великом броју осталих земаља. У Црној Гори је кривично дело непоступања по здравственим прописима прописано бланкетно, али тако да његови елементи нису у потпуности дефинисани Законом о здравственој заштити становништва од заразних болести, већ су били одређивани бројним наизменичним подзаконским актима тј. наредбама ресорног министарства. Тиме је озбиљно наручен принцип законитости у казненом праву, због чега је, између осталог, Скупштина Црне Горе донела Закон о изенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести 27. маја 2021. године.

Поред наведеног, претходна власт је грубо злоупотребила кризу изазваном пандемијом користећи режим владања подзаконским актима за селективно поступање и дискриминаторно кажњавање грађана. Препознајући значај права на јавно окупљање, међународни представници у Црној Гори су, током претходне године, више пута јавно реаговали апелујући на обавезу поштовања овог људског права и обезбјеђивање једнаких услова за његово вршење свим грађанима.

У циљу обезбеђивања потпуне равноправности свих грађана Црне Горе, Министарство правде, људских и мањинских права предлаже да се закон о амнестији учесника јавних окупљања примени на период од 28. 12. 2019. до 31. 05. 2021. године, као и да њиме буду обухваћени учесници грађанских протеста-литија, као и учесници тзв. контра-протеста али и угоститељи и самостални привредници који су организовано или спонтано учествовали на јавним скуповима. 

Овим Нацртом закона предвиђено је ослобођење од кривичне и прекршајне одговорности за она кажњива дела која су учесницима јавних окупљања у назначеном периоду најчешће стављана на терет. Министарство правде, људских и мањинских права је доставило Нацрт закона о амнестији учесника јавних окупљања Скупштини Црне Горе и народним посланицима на разматрање и даље одлучивање.

(24хрс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)