МИТРОПОЛИЈА И ЕПАРХИЈА ОПРЕДЕЉЕНЕ: Уписани у евиденцију верских заједница у Црној Гори

М.С.

11. 06. 2021. у 09:39

МИТРОПОЛИЈА црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка СПЦ уписане су у евиденцију верских заједница у Црној Гори.

МИТРОПОЛИЈА И ЕПАРХИЈА ОПРЕДЕЉЕНЕ: Уписани у евиденцију верских заједница у Црној Гори

Фото: М. С.

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка Српске Православне Цркве су, након ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница и Правилника о садржају и начину вођења Јединствене евиденције верских заједница, Министарству правде, људских и мањинских права благовремено поднеле уредне пријаве са доказима за упис у Књигу евидентираних верских заједница Јединствене евиденције верских заједница. Министарство правде, људских и мањинских права је, у складу са својим законским овлашћењима, Митрополији и Епархији издало адекватна уверења о упису у Јавну евиденцију.

Ово је јутрос саопштено из Митрополије црногорско-приморске, из које посебно указују ''да су Митрополија и Епархија овим чином делатно потврдиле став који је више пута, а посебно током литија за одбрану Светиња, саопштаван да ће пријаве за упис у евиденцију предати надлежном органу

Фото: М. С.

оног тренутка када из правног система буду уклоњене неуставне и дискриминаторне законске одредбе којим је поништаван њихов раније стечени правни субјективитет у правном поретку Црне Горе''. 

-Овим чином је јасно потврђено опредељење Митрополије и Епархије да, на начин који доликује и приличи Цркви, испоштују законске одредбе које су у складу са цивилизацијским достигнућима и међународним стандардима о слободи вјероисповијести у индивидуалном и колективном аспекту. Наведеним законским и подзаконским одредбама, као и поступањем Министарства правде, људских и мањинских права, у потпуности је признат и испоштован раније стечени и  кроз векове безброј пута потврђени правни субјективитет Митрополије и Епархије у Црној Гори, кажу из Митрополије црногорско-приморске.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)