СПОРОВИ ВРЕДНИ ВИШЕ ОД 36 МИЛИОНА ЕВРА: Ево због чега се све суди Општина Пљевља

М. Д.

09. 06. 2021. у 18:25

ОПШТИНА Пљевља води више судских поступака а вредност свих спорова износи више од 36 милиона евра, наводи се у Завршном рачуну буџета Општине за 2020. годину који ће одборници локалног парламента разматрати на заседању заказаном за 17. јун.

СПОРОВИ ВРЕДНИ ВИШЕ ОД 36 МИЛИОНА ЕВРА: Ево због чега се све суди Општина Пљевља

Фото: М. Д.

Највећи спор Општина већ дуги низ година води са Електроприврдом Црне Горе ( ЕПЦГ) где је пљеваљска локална управа тужила ЕПЦГ за накнаду штете. Висина тог спора је 25 милиона евра.

Општина Пљевља је 2013. године поднела тужбу против Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) јер је иста имала привремену дозволу за депонију пепела и шљаке за потребе Термоелектране. Како Електропривреда није имала потребну дозволу, већ се радило о привременој дозволи, локална управа је затражила наплату штете у износу од 25 милиона евра.

Првобитно је током судског поступка првостепена пресуда обавезала Електропривреду да исплати накнаду од два милиона евра. Након жалби и Општине и ЕПЦГ, Привредни суд је пресудом захтев пљеваљске локалне управе да се наплати штета у износу од 25 милиона у потпуности одбацио као неоснован. Затим је Апелационом суду потврдио пресуду Привредног суда, након чега је пљеваљска локална управа затражила ревизију судског поступка код Врховног суда Црне Горе.

Према наводима из Завршног рачуна спор је окончан у корист ЕПЦГ након чега је поднета уставна жалба.

Пљеваљска локална управа као страна која тужи појављује се и у спору против Рудника угља АД Пљевља ради извршења чинидбе, односно неплаћања накнаде због измештања корита реке Ћехотине. Вредност тог спора је пет милиона евра поступак је окончан у корист Рудника угља а у току је поступак по ревизији Општине Пљевља.

Фото М. Дробњак

Као тужена Општина се јавља у више спорова, од којих највећу вредност имају три спора укупне вредности 6,3 милиона евра.

Четри судска поступка води Рудник угља против Општине по решењима о утврђивању пореза на непокретности за период од 2013. – 2016. године.Вредност тих спорова је 3, 6 милиона евра а све четри тужбе против Општине су одбијене од стране Управног суда.

Два спора вредности 2, 4 милона евра води ЕПЦГ –ТЕ Пљевља такође по решењима о утврђивању пореза на непокретности за 2019. и 2020. годину. Према Завршном рачуну за прошлу годину Општина очекује повољан исход спора с обзиром да је тужба ЕПЦГ за исту ствар за 2018. годину одбијена а да је такву пресуду потврдио и Врховни суд.

Општину Пљевља, у четри спора, тужи и Црногорски електродистрибутивни систем АД Подгорица по допунским решењима на порез на непокретности за период 2017. -2020. година.

Остали спорови су мањих појединачних вредности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)