МИЛО БИРА САМО ДПС АМБАСАДОРЕ: Председник Црне Горе саботирањем избора дипломата наставља са опструкцијама

М. СЕКУЛОВИЋ

09. 06. 2021. у 07:20

НАКОН враћања на поновно изгласавање измена Закона о слободи вероисповести, саботирања разрешења појединих амбасадора бившег режима, Закона о тужилаштву, Ђукановић је, упркос декларативним обећањима да ће кохабитација са Владом Црне Горе бити функционална, приступио још једној опструкцији рада извршне власти.

МИЛО БИРА САМО ДПС АМБАСАДОРЕ: Председник Црне Горе саботирањем избора дипломата наставља са опструкцијама

Фото Танјуг

Од 18 кандидата за амбасадоре, Ђукановић дао сагласност за свега седам дипломата. Оваква одлука је наставак његовог осионог понашања и доказ да кохабитација не функционише како би требало.

Ово је јуче саопштила СНП, једна од чланица владајуће коалиције у Црној Гори, из које подсећају да је било јасно да ће Ђукановић направити овакав потез након његове изјаве да неће потписати ниједан указ о постављењу новог амбасадора, "ако се међу предлозима појаве људи који су икада изговорили иједну реч против Црне Горе или који су радили против Црне Горе".

- На основу чега је "вагао" Ђукановић приликом одређивања ко му је по укусу, а ко није, остала је непознаница јер нико осим њега не зна ко је добио сагласност, а ко не. Овакво понашање Ђукановића објашњава се и његовом намером да доведе у питање функционисање извршне власти иако својим изјавама негира ту могућност. И превише година је Мило Ђукановић на високим функцијама ове државе тако да грађани добро знају што мисли и што каже, кад је искрен, а када глуми. То значи да и овим потезом Ђукановић намерава да дестабилизује Владу Црне Горе, а тај му наум, све су прилике, неће проћи ни овога пута - кажу из СНП, у којој су свесни, као и већина грађана да Ђукановић на месту амбасадора жели само "проверена имена", људе блиске његовој ДПС.

Фото Архива

Наиме, одобрења су дата за неколико амбасадора који имају каријере у дипломатији и службовали су у Министарству вањских послова, наравно у време владавине ДПС и савезника, па су се на списку подобних нашли Владимир Вучинић, Чедо Фуштић, Божидарка Крунић, Станица Анђић и Александар Моштрокол.

Вучинић би требало да буде нови шеф Мисије при Уједињеним нацијама у Њујорку, Фуштић амбасадор у Великој Британији, а Крунићева ће бити амбасадорка на њој већ познатом месту

- Савету Европе у Стразбуру. Моштрокол би требало да се нађе у Берлину, а Анђић у Пољској.

Министарство вањских послова, које подржава одлуку Владе Душка Марковића о протеривању амбасадора Републике Србије Владимира Божовића из Црне Горе, проследило је Ђукановићу предлоге за специјалне изасланике и амбасадоре у другим државама или при међународним организацијама.

На том списку је бивши новинар и бивши посланик УРА Неђељко Рудовић, који фигурира за амбасадора у Словенији, а амбасадор у Загребу требало би да постане актуелни председник Скупштине општине Тиват, Андрија Петковић. За новог амбасадора при ЕУ предложен је Петар Марковић, Џемал Перовић за новог амбасадора Црне Горе у Тирани. Специјални изасланик за Дубаи требало би да буде Анђела Пековић, некадашњи портпарол Демократске Црне Горе.

"Прецртане" дипломате

КАО што смо већ објавили Ђукановић је одбио да потпише акредитиве Милки Тадић Мијовић, бившој директорки "Монитора", која би требало према предлогу Владе да буде амбасадор Црне Горе у Сједињеним Америчким Државама. Ђукановић је засада "прецртао" и предлог Владе да саветник премијера Срећко Црногорац буде амбасадор у Аргентини, Желидраг Никчевић у Београду. Ђукановићеву сагласност није добио ни др Будимир Алексић, који је предложен за амбасадора у Сарајеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)