ЂУКАНОВИЋ ПОТПИСАО ТУЖИЛАЧКЕ ЗАКОНЕ! После одбијања да потпише измене Закона о државном тужилаштву

М. С.

05. 06. 2021. у 08:14

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе поновоје ''пао'' пред одлуком посланика владајуће коалиције у Црној Гори.

ЂУКАНОВИЋ ПОТПИСАО ТУЖИЛАЧКЕ ЗАКОНЕ! После одбијања да потпише измене Закона о државном тужилаштву

Фото: Архива

Он је у петак потписао измене Закона о државном тужилаштву, које је једном вратио Скупштини на поновно усвајање. Он је Скупштини доставио указ о проглашењу измена и допуна закона.

Ђукановић је 19. маја одбио да потпише  закон, користећи уставну могућност на поновно одлучивање.

Како је образложила владајућа већина, како би покренули реформе у области владавине права и убрзали пут ка ЕУ.

Изменама Закона је, између осталог, предложено да члановима садашњег Тужилачког савета престаје мандат проглашењем новог Савета. Нови ТС би одмах одредио и новог вршиоца дужности врховног државног тужиоца (ВДТ).

Мандат члановима ТС из редова угледних правника траје до 22. јануара наредне године. Владајућа већина је закон поново усвојила 27. маја, без присуства опозиције.

Због тужилачког закона, који се стварају услови за коначну смену Главног специјалог државног тужиоца Миливоја Катнића, који је према оцени владајућих структура у Црној Гори ка успешној борбипротив организованогкриминала, односно процесуирања ''крупних риба'', из садавећ бивше власти, посланици Ђукановићеве опозиционе ДПС бојкотује Скупштину од 17. Маја. Полсаниципартија власти тада су одбили њихову ''понуду'' да се усвајање Закона одложи и покрену разговори о именовању челних људи у правосуђу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)