ЗА ЧАСНЕ ДИРЕКТОРЕ ЋЕ БИТИ МЕСТА: Весна Братић, министарка просвете, о сменама на врху образовних установа

В. КАДИЋ

01. 06. 2021. у 08:38

ДИРЕКТОРИ црногорских школа који су образовне установе злоупотребили у политичке сврхе, требало би сами да поднесу оставке не чекајући да се то догоди у складу са законом. Добро би било да се сами повуку и тако покажу да им је стало до етичности, одговорила је јуче Весна Братић, министарка просвете, науке, културе и спорта у црногорској Скупштини на посланичко питање Марка Милачића из Праве Црне Горе да прокоментарише оптужбе да ли следи сеча у образовном систему, како то тврде из актуелне опозиције - бившег режима Мила Ђукановића.

ЗА ЧАСНЕ ДИРЕКТОРЕ ЋЕ БИТИ МЕСТА: Весна Братић, министарка просвете, о сменама на врху образовних установа

Фото Скупштина ЦГ

- Директори који су посао радили професионално и стручно нема потребе да се плаше реваншизма. Такви су, нажалост, ретки јер су многи више користили ту функцију да поред имена уписују крстиће за ДПС, СДП, СД - одговорила је Братићева, додајући да ће спровести смену директора јавних установа у земљи. - Не би требало да чекају силу закона већ да сами поднесу оставке. Именовање нових директора јавних установа обавиће се без изузетка, без партијске књижице у конкурсној документацији. Наравно, онда неће бити ни сметња уколико се не буде махало њоме, под условом да су примарни адекватно образовање, струка, професионалност и спремност да се интерес јавне установе и потреба унапређења образовног система стави испред сваког другог интереса. Избор директора јавних установа, можете бити сигурни, биће реализован у законском року, али не као цунами реваншизма. Досадашњи директори јавних установа који су на те позиције долазили на основу транспарентних компаративних предности које су исказали и које су у стању и даље да искажу, мирно могу да спавају.

С друге стране, како је рекла, сви они који су вођењем свакојаких партијских спискова и евиденција "понижавали своју професију просветног радника, не би требало да чекају да осете силу овог закона, већ би им најпаметније било да сами поднесу оставке".

- То би им била прилика за, како такву, аболицију и прилику да макар покажу да су сачували нешто од етичности, па би им било моуће и опростити. Јер, то што се радило у ресору просвете, немогуће је заборавити, а на то ће нас још дуго подсећати последице цунамија који би, сада, нама хтели да спочитају - навела је министарка Братић.

НИШТА ВАМ НИЈЕ СВЕТО

НА тврдње министарке Братић да опозицији није ништа свето, реаговала је посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић, која је казала да је то велика увреда.

- За нас је света држава Црна Гора, а за вас ништа није свето. А нека нам министарка одговори на питање, које је партије била члан, кад је мимо свих процедура као привилегију добила црногорско држављанство? Неће нас овде нико вређати, је ли вам јасно - казала је Драгиња Вуксановић Станковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)