ПОЗДРАВ ПРОЛЕЋУ: Фешта "Примавера" слави маштовитост и креативност (ФОТО)

В. В.

30. 05. 2021. у 14:29

ФЕШТУ Примавера,у славу пролећа, природе и здравог живота, на малој тераси Градске кафане и у парку Бока, организовало је овог викенда херцегновско Удружење Руке.

ПОЗДРАВ ПРОЛЕЋУ: Фешта Примавера слави маштовитост и креативност (ФОТО)

Фото: В. В.

Успешни тим коме су годинама на челу Милина Ковачевић и Маја Ерењи Хер Браун  већ је и у региону познат по четири стађунска програма којим обележавају четири годишња доба. Корона је и њима изменила календар и садржај феште па је  овог пута  изостала традиционална понуда хране, али је сусрет остао промоција  маштовитости,креативности и  сарадње бројних учесника.

На штанду НВУ Руке, посетиоци су могли да у сувенирској амбалажи купе џемове од наранџе и смокве, наранчине, али и природне сапуне, мирисну лаванду... Биљана Вукчевић, изложила је ручно рађене хеклане, одевне предмете који су каже настали ове зиме, из хобија који представља и најлепши одмор.

Ана Булатовић – Лили Морска, окупила је најмлађе у радионици у којој су учили како да направе хватаче снова.

-Хватачи снова су део јужноамеричке културе, Индијанаца који су их правили да би своју децу заштитили од лоших снова и ноћних мора. Данас је већ више од обичаја, леп декор а тако и треба да буде јер је предиван, објаснила  нам је Ана.

Програм 

Program  fešte "Primavera" nastavljen je danas (nedelja,30.maj)  kada je za učesnike organizovan izlet i upoznavanje sa lekovitim, jestivim i začinskim biljem hercegnovskog zaleđa.

Сенка Станић, израдила је прозорчиће од белог бора, а њена пријатељица кућице за птице. На платоу некадашњег хотела Рудник, ученици ОШ „Дашо Павичић" приредили су "Витаминску јадиковку",представили лековито биље, добро за борбу против короне, а реализован је и перформанс „Обуцимо наранче". Тиме су желели да покажу да су два мала стабле наранџе усамљена И заробљена у бетону у центру града, постала симбол Херцег Новог који треба чувати тим пре што цитрусе интензивно протеклих година нападају биљне штеточине и они убрзано пропадају, као И носке палме.

-Пролеће је и  време да се прича о заштити наранаџа јер на зиму ће нам бити касно.За нас у НВУ "Руке" баш ове две наранче су посебно важне јер смо уз њих покренули нашу прву сташунску прославу"Малу фешти од наранџе" , објаснила је Маја Ерењи Хер Браун.

У парку Бока ко је желео могао је да заплеше у кораку самбе у румбе захваљујући школи плеса Салса Револушн и  клубу Зумба Шаира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)