СЕЋАЊЕ НА ЗНАМЕНИТЕ НОВЉАНЕ: Именовање безимених и нових улица у Херцег Новом допринос туризму

В. Вујновић

27. 05. 2021. у 06:33

СПОМЕН-биста Стевану Раичковићу на Топлој, спомен-плоче херцегновским задужбинарима Ани и Миливоју Злоковићу у Бијелој, улице које ће називе добити по значајним Новљанкама и Новљанима, само су део Програма за постављање спомен-обележја на подручју херцегновске општине.

СЕЋАЊЕ НА ЗНАМЕНИТЕ НОВЉАНЕ: Именовање безимених и нових улица у Херцег Новом допринос туризму

Фото: Архив ВН

Секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало објаснила је да су задовољени сви формални, законски предуслови да овај програм, усвојен прошле године, буде реализован.

Из Секретаријата су у протеклом периоду интензивно комуницирали са ресорним министарством и Комисијом за постављање спомен-обележја, те од Владе Црне Горе прибавили сагласност за давање назива улици по кошаркашици Гордани Богојевић Ковачевић и постављање спомен-бисте Стевану Раичковићу, што је било обавезно јер откако су преминули није протекло више од 20 година.

Именовање улица треба да буде допринос културном туризму, али и прилика да херцегновски школарци, грађани, гости буду упознати са знаменитим личностима града.

- Веома је било важно да се присетимо знаменитих Новљана, да негујемо културу сећања, јер култура нису само манифестације и фестивали, већ морамо да се осврнемо на све оне људе који су у претходном периоду оставили значајан траг у култури и нашем сећању. Овај програм управо је вредновао такве личности - објашњава Замбелић Пиштало.

Фото: Архив ВН

Да у Херцег Новом оживљава култура сећања потврђује чињеница да је у претходном периоду Херцег Нови коначно добио спомен-плочу у част Зука Џумхура, улицу задужбинарке Елизе Ломбардић, а ускоро би требало да буду постављене спомен-бисте првом херцегновском градоначелнику Јефту Гојковићу и споменик Мирку Комненовићу, такође једном од најзначајнијих новских начелника, али и хуманисти, добротвору, задужбинару.

ОД ЛОТИЈА ДО МИМОЗЕ

МЕЂУ онима који ће добити улице током ове године су Пјер Лоти, француски морнарички официр али и књижевник, песник заљубљен у Бокељку, Пасквалу Ивановић. Затим Лесо Павковић, Илија Кишић у Зеленици, Младен Црногорчевић, Кирило Цвјетковић, Мирослав Штумбергер у Баошићима, Петар Желалић, Петар Шеровић, владика Симеон, Даница Попивода и Игњатије С. Злоковић у Бијелој, Миливој и Ана Злоковић, др Симо Милошевић и Мато Ђурановић у Каменарима, а Петар Замбелић на Луштици. Места дуж ривијере коначно су добила улице Мимозе, Храстову, Кумборских рибара и Обалу Црвених морнара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)