НЕОБИЧАН КОМШИЈА НА НОВОМ БЕОГРАД: Ево ко се доселио у Блок 23

Ј.Д.

19. 05. 2021. у 15:47

ЖЕНКА ветрушке недавно се настанила на Новом Београд и на тераси једне становнице Новог Београда снела чак четири јајета.

НЕОБИЧАН КОМШИЈА НА НОВОМ БЕОГРАД: Ево ко  се доселио у Блок 23

Инстаграм

Незвана гошћа већ неколико месеци лети и привлачи пажњу становницима Блока 23, па је само било питање где ће се настанити. За свој дом ветрушка је изабрала жардињеру пуну зеленила.

Како су "Новостима" објаснили стручњаци из Друштва за заштиту и проучавање птица обична ветрушка је врста малог сокола која се најчешће среће у граду.

- Ветрушке бирају жардињере београдских солитера за своја гнезда, јер они подсећају на литице које су њихово природно станиште - објашњавају стручњаци. - Соколови не праве гнезда, па често користе привремени дом врана.

Како истичу стручњаци, основну исхрану обичне ветрушке чине ситни глодари, што их ставља у сам врх птица које нас бесплатно и ефикасно штите од потенцијалних извора заразе. Такође, прошле године сличног комшију имали су и становници центра престонице, када се женка ветрушке настанила на згради "Борбе" на Тргу Николе Пашића. Стручњаци су тада објаснили да је ова женка највероватније је присвојила нечије накадашње гнездо породице врана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)