ВЕСИЋ: Одбијени захтеви Министарства културе и града за одлагање продаје слика из "Југоекспорта"

Novosti online

17. 05. 2021. у 16:52

НАЖАЛОСТ, они који су организовали продају 148 уметничких слика из колекције Југоекспорт у бесцење одбили су данас захтеве Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Београда да се лицитација планирана за сутра одложи, каже заменик градоначелника Београда Горан Весић.

ВЕСИЋ: Одбијени захтеви Министарства културе и града за одлагање продаје слика из Југоекспорта

Фото: Фејсбук/Горан Весић

- Кажу да их не обавезује решење Музеја града Београда и Народног музеја да се ове слике прогласе за културно добро!? Они су одлучили да продају наше културно благо. Нека им служи на част!

- Заказали су јавно надметање сутра у 11 сати у Агенција за лиценцирања стечајних управника, Теразије 23, трећи спрат, сала 301 - наводи Весић.

- Музеј града Београда сутра, у то време, на заказаној лицитацији, представљаћемо министарка културе и информисања Маја Гојковић и ја.

- Позивам све медије да сутра дођу на лицитацију како би се уверили хоће ли ове вредне слике остати у нашим музејима или ће се препродавати у иностранству - рекао је заменик градоначелника.

- Ово културно благо припада Србији. Надам сутра ово наше благо неће бити продато у бесцење - истакао је он.

Он је, у име града Београда, позвао све оне који су се пријавили да купе ове слике у бесцење да не зарађују на културном добру нашег народа.

- Молим вас да ове слике оставите у нашим музејима. Ако не због нас који данас живимо овде тада због генерација које долазе.

- Ово је 36. продаја уметничких слика из стечаја која се догодила у Србији. Нико до сада није дигао глас, а културно благо нашег народа продаје се у бесцење по белом свету. Време је да ово што сутра покушавају буде последња таква лицитација - закључио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)