ДОМ КУЛТУРЕ БИЋЕ ПО СТАРОМ НАЦРТУ? После вишедеценијског чекања комплетиран пројекат насеља Церак

М. СТАНОЈКОВИЋ - Г. НОВАКОВИЋ

15. 05. 2021. у 06:47

ПОСЛЕ много година одуговлачења, станари насеља Церак Виногради, могли би да добију центар за одржавање културних догађаја у свом блиском комшилуку, али и коначно комплетирано насеље изградњом петог суседства. Пројектант овог културног добра на Чукарици Миленија Марушић и њен покојни супруг Дарко, направили су идејно решење за Установу културе, које би у потпуности могло да буде остварено приликом израде коначног решења Плана детаљне регулације за поменуто подручје. Ипак, колико ће заиста Миленија Марушић бити укључена у израду целог пројекта, знаће се по расписивању тендера.

ДОМ КУЛТУРЕ БИЋЕ ПО СТАРОМ НАЦРТУ? После вишедеценијског чекања комплетиран пројекат насеља Церак

Биће измењен изглед чукаричког насеља / Фото П. Митић

Према речима главног градског урбанисте Марка Стојчића, Нацртом плана детаљне регулације, који је пред јавношћу доступан до 10. јуна, предвиђено је да се у насељу нађу поменута установа културе, парк, спортски комплекс и нови стамбени објекти. Он је урађен баш на иницијативу архитекте Миленије Марушић.

- У зони између Јабланичке улице, Виноградског венца и комплекса дечје заштите на Чукарици, требало је да буде комерцијални објекат, међутим, испоштовали смо и испунили њену иницијативу - каже Стојчић за "Новости". - Миленија је израдила идејни пројекат за зграду Установе културе, и видећемо по Закону о јавним набавкама како ће она бити даље ангажована. У план ће бити уграђено њено идејно решење.

Како наводи Стојчић, фокус ће бити на културном објекту, а најављени парк биће изграђен иза ове зграде. Све друго што је поменуто у ПДР, биће накнадно разматрано.

Да се доврши насеље, односно пројекти са папира за које досад није било новца, нада се и архитекта Марушић. Попут вртића "Плава птица" који је после много година угледао церачко небо, а пројектовано је давних дана, наша саговорница очекује да јој буде поверена и израда документације за културни центар са свим пратећим планираним садржајима.

- Ово је нешто што смо испројектовали и важно је да се сада заврше цела амбијентална целина и комплекс насеља - каже Марушићева. - Као аутор им стојим на располагању да на основу изворне документације завршимо пето суседство. Оно чини саставни део Церака.

Како истиче архитекта, станарима су неопходни ови садржаји, који би се нашли у оквиру мултифункционалног центра, попут културе, угоститељства...

- Цераку је близу Кошутњак, али тамо долазе људи из свих крајева града. Ово је велико насеље и оно захтева богатију понуду. Осим поменутог, у плану је и мала спортска хала са базеном, као и четири мања стамбена објекта. Ове стамбене јединице требало би да буду попут станова на Цераку.

НАГРАЂЕНА "ПЛАВА ПТИЦА"

ЗА објекат дечјег вртића "Плава птица" на Цераку 2, који је саграђен 2012. године, аутори Дарко и Миленија Марушић добили су три награде. Реч је о Априлској награди града Београда, награди Удружења архитеката Србије за најуспешније архитектонско дело у 2011. години и награди 34. Салона архитектуре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)