ОДЛАЗАК БАЛЕРИНЕ И КОРЕОГРАФА: Од последица пожара преминула Мирјана Здравковић

М. Н. М.

13. 05. 2021. у 22:40

БИВША балерина и кореограф, али и преводилац, теоретичар и критичар балета Мирјана Здравковић преминула је у четвртак у Београду, од последица пожара који је избио у стану у Поп Лукиној улици где је живела са супругом, угледним преводиоцем Николом Бертолином.

ОДЛАЗАК БАЛЕРИНЕ И КОРЕОГРАФА: Од последица пожара преминула Мирјана Здравковић

Фото УБУС

Рођена 1937, Мирјана је каријеру у београдском балету почела 1955, а (осим године у загребачком ХНК) на истој сцени остаје до одласка у пензију 1982. Статус солисте добила је 1960, остварила значајне улоге сарађујући са врхунским партнерима и кореографима.

Услед честих проблема с повредом колена, Здравковићева се полако окреће интелектуалном и кореографском раду и завршава 1973. француски језик и књижевност на Филолошком факултету. Поставила је у "Кругу 101" Народног позоришта балет "Стихови, облици, Верлен" 1974, за атинску ТВ Скрјабинове "Снове" и Сукову "Љубавну песму" а за ТВ Београд балет "Кавез" на музику Рајка Максимовића. Посвећује се и превођењу књижевних дела са француског и започиње каријеру балетског критичара, теоретичара, хроничара. Написала је три студије о кореографском делу Димитрија Парлића, једну о Вери Костић и више студија о београдском балету.

Од Народног позоришта у Београду добила је признања за двадесет година рада и за унапређење уметничке игре, а 2012. и награду за животно дело Удружења балетских уметника Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)