ПЛАТО ГОТОВ ЗА ВИКЕНД? После пробијања свих рокова и двогодишње градње, сквер код Палмотићеве улице коначно ће бити завршен

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

13. 05. 2021. у 08:51

РОКОВИ померани унедоглед, дани без иједног радника на градилишту, измене пројекта у неколико фаза - само су део онога што се од јуна 2019. дешавало на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона.

ПЛАТО ГОТОВ ЗА ВИКЕНД? После пробијања свих рокова и двогодишње градње, сквер код Палмотићеве улице коначно ће бити завршен

Фото Д. Миловановић

У том периоду, како тако завршен је цео потез од Рузвелтове до Калемегдана, Савски трг, Карађорђева, а неимари овај сквер никако да приведу крају.

Оправдања бројна. Сада кажу, биће готово све до краја недеље. А ипак, ни ту није крај пошто ће један део бити поново раскопан због "заборављене" фонтане.

Јуче је овај сквер завршавало 12 мајстора. И док су неки попуњавали рупе, други су на углу са Улицом Милана Кашанина постављали плоче. Говоре да ће све бити готово до краја недеље.

Кажу да им је измена пројекта највише направила проблем, као и то што Топловод није на време урадио свој део посла, баш на том делу.

А кад се поставе плоче, потребно је ставити и клупе, и други урбани мобилијар. Нема ни фонтане, која је планирана на углу са Далматинском.

Главни урбаниста Марко Стојчић каже да је извођачу радова "више ништа не верује" и да се нада да ће све бити готово до недеље.

- Било је проблема, све је успорило радове, и подземне инсталације и измена пројекта.

ФИНИШ Идејно решење урадио је словеначки архитекта Жнидаршич, Фото Д. Миловановић

Фонтану ћемо радити у другој фази, пошто њена изградња иде преко "Београдког водовода и канализације", у склопу јавне набавке за градњу пет таквих водоскока. Припрема је урађена, све је направљено, па ће бити потребно да се само плоче подигну. Плато неће бити наново раскопаван као на Цветном тргу - појашњава урбаниста.

На питање када ће бити постављен споменик Јернеју Копитару на том платоу, каже, тек најесен.

- Требало би да буде постављен у септембру. Словенија председава ЕУ од 1. јула, па ће постављање споменика овом лингвисти бити један од видова промоције те земље - каже Стојчић.

ОПАО ПОСАО

УГОСТИТЕЉИ су покушавали да раде и прошло и претпрошло лето, померали баште. Били су без воде, струје, интернета.

- Посао нам је за ове две године опао 70 одсто. Не знам ни како смо опстали. Комшија до нас, затворио је локал. Свега смо се наслушали и нагледали. Лажних обећања нам је доста - кажу кафеџије из околине.

Радови су почели током лета 2019. када су раскопане и улице 27. марта и Џорџа Вашингтона. Палмотићева је тада била затворена за саобраћај и тако је било све до краја 2020. године.

Мајстора у старту овде није било довољно, а посао се траљаво одвијао. Ваљало је завршити улице, тротоаре дуж Краљице Марије, 27. марта како би Старограђани могли нормално да функционишу. А онда је тај део завршен, а потез од Палмотићеве до Зоолошког врта остављен за наредну годину. Грађевинска сезона је почела у фебруару, а одмах су стигла објашњења да су подземне инсталације направиле проблем и да је првобитно идејно решење морало да се прилагођава ситуацији на терену. Додатно, умешала се и пандемија вируса корона.

ПОКЛОН ГРАДА ЉУБЉАНЕ

СПОМЕНИК Копитару подиже се на основу међународног реципроцитета, будући да је у Љубљани постављен споменик реформатору српског језика Вуку Караџићу.

Идејно решење платоа које је урадио словеначки архитекта Роко Жнидаршич, у мају 2020. било је на поновној изради, и морало је до танчина да се са њим усагласи. Без његове дозволе није могло да се настави са радовима. Тада је речено да би сквер требало да буде завршен крајем јула, а онда је рок померен на почетак септембра 2020. Хиландарска улица је током јула померена удесно, због бољег улива у Палмотићеву. Каскаде су направљене током августа. И док је тај део добио своје обрисе, угао Далматинске и Џорџа Вашингтона и даље је био раскопан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)