ВЕСИЋ О БЕОГРАДСКОМ МЕТРОУ: Прва линија биће завршена 2028. године

Танјуг

09. 05. 2021. у 11:52

ОТКАДА је први пут објављено да Београд добија метро, прошло је више од пет деценија, а овог новембра овај велики пројекат коначно почиње да се ради, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

ВЕСИЋ О БЕОГРАДСКОМ МЕТРОУ: Прва линија биће завршена 2028. године

Фото П. Митић

Он је гостујући на ТВ Пинк истакао да ће тај пројекат бити резултат велике заједничке сарадње Владе Србије и Града Београда, те да влада плаћа метро, јер град то не би могао из свог буџета, пренео је Беоинфо.

Током овог месеца, посланици Народне скупштине гласаће о Предлогу закона о метроу и градској железници, навео је Весић.

Фото И. Маринковић

-То је први пут да ће Србија законом уредити постојање метроа. Тако ће се стећи сви услови за почетак градње метроа, "Ежис" убрзано пројектује и пред потписивањем смо уговора за пројектовање друге линије и за идејно решење треће линије - рекао је Весић, најављујући да предстоје уговори и са "Алстомом" и "Power China"".

Истовремено, различити вагони биће стављени на гласање.

-"Шоу рум" ће бити у центру града, где ће моћи да се виде детаљи у вези са будућим метроом. Најважније је да почињемо да радимо истражне бушотине у центру града. Велик део тога већ је урађен на траси прве линије, а сада улазимо у центар, рецимо од Трга републике па надаље. Од тога зависи каква ће "кртица" за изградњу метроа бити набављена. На траси метроа, посебно око самих станица, радимо регистар ризика. Завод за вештачење обилази сваку зграду и утврђује стање, а за заштићене зграде то чини Завод за заштиту споменика. Од тога зависи какве ћемо мере заштите предузети приликом изградње метроа, што се иначе ради свуда у свету- истакао је Весић.

Прва линија, подсетио је Весић, планирано је да буде завршена 2028, а друга 2030. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)