НАКНАДУ ЗА ПЛАЦ ЧЕКА ЧАК ПОЛА ВЕКА: На делу земље Милована Дамјановића из Рушња изграђена стамбена зграда

Г. НОВАКОВИЋ

08. 05. 2021. у 18:15

ДА је правда једно, а право друго, одсликава пет деценија дуга борба Милована Дамјановића (77) да наплати коришћење свог плаца у Улици ослобођења у Рушњу од Општине Чукарица.

НАКНАДУ ЗА ПЛАЦ  ЧЕКА ЧАК  ПОЛА ВЕКА: На делу земље Милована Дамјановића из Рушња изграђена стамбена зграда

Фото Архива

Спор је изгубио ове године, али он не одустаје, поготово сада када је ситуација постала критична. Канализација се запушила на делу његовог окупираног земљишта, а он не дозвољава улаз радницима на посед. Како каже, или ће надлежни откупити земљу или - не пушта никог на свој плац.

Још 1970. године Општина је закупила један део земљишта за изградњу објекта намењеног расељенима из нехигијенског насеља. Зграда је подигнута, а Милован Дамјановић споразумно је дозволио да један део грађевине уђе на његов плац. Како каже, склопљен је купопродајни уговор, који до данас није испоштован.

- На мојој земљи прикључене су вода и канализација, направљена је стаза око објекта и посађено је дрвеће, што се не признаје као заузеће плаца. Ту је и темељ дизалице, која је послуживала изградњу још три објекта око тог темеља - прича Дамјановић.

СМЕТЛИШТЕ

ОШТАР је овај Чукаричанин и према својим комшијама, које су направиле сметлиште око зграде. Поједини, тврди Милован, ђубре бацају са прозора својих домова. То смеће је такође ушло у део његовог имања, које, како каже, не планира да очисти - из револта и очаја.

Према речима нашег саговорника, много је труда уложио не би ли се договорио са Општином. Слао је дописе председницима небројено пута, бар кроз кирију да му се исплати дуг. Пре три године је пресавио табак и тужио Чукарицу. Сада се запушила канализација, а Миловану преостаје само уцењивање.

- Не дам никоме да пређе преко парцеле због интервенције - одлучан је Милован. - Свестан сам да угрожавам тиме и себе и друге, али истрпећу. Са мном сада могу само да се погађају о цени земље. Тражим помоћ пре него што направим неки белај.

Фото Архива

О овом случају распитали смо се и у Градском првобранилаштву. Оно је водило парнични поступак, који се правоснажно окончао у корист ГО Чукарица ове године. Како су нам потврдили, Милован Дамјановић поднео је тужбу крајем априла 2018, ради исплате накнаде за фактички заузет део парцеле.

- Тужбени захтев је одбијен, јер је у поступку који се водио пред Другим основним судом у Београду, неспорно, на основу налаза и мишљења судског вештака, утврђено да ГО Чукарица није фактички заузела део тужиочеве парцеле. Општина није изградила водоводну и канализациону мрежу и шахте, нити је у њеној надлежности одржавање истих, па самим тим није пасивно легитимисана као крајњи корисник за исплату накнаде по том основу - рекли су нам у Првобранилаштву.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)