ЦЕНЕ У СКЛАДУ СА ТРЖИШТЕМ? Надлежни нису разматрали олакшице за закупце тезги на Калемегдану

М. С. - А. В. В.

07. 05. 2021. у 06:20

УПРКОС незавидној позицији са које конкуришу за своја места на Калемегдану, у ЈП "Београдска тврђава" и Граду засада не разматрају да будућим закупцима тезги умање цене најма.

ЦЕНЕ У СКЛАДУ  СА ТРЖИШТЕМ? Надлежни нису разматрали олакшице за закупце тезги на Калемегдану

Фото Архива

Иако закупци тврде да су се за помоћ обраћали надлежнима, из градске управе и овог предузећа кажу да никакве писане захтеве нису добили, уз образложење да регулатива прати стање на тржишту и да се с њим усклађује.

Конкурс за постављање покретних објеката на тврђави истекао је јуче, а из надлежног предузећа нису могли да нам потврде колико се закупаца пријавило, као ни да ли је интересовање опало у односу на период пре пандемије.

- Пошто је поступак у току, а искуство показује да се највећи број закупаца пријављује на крају, не сматрамо да са овим податком треба у овом моменту комуницирати - кажу у ЈП "Београдска тврђава".

- Бићемо у могућности да одговоримо кад се поступак оконча.

ОЛАКШИЦЕ ЗА УГОСТИТЕЉЕ

УГОСТИТЕЉСКИ објекти у пословном простору Града на последњој седници Скупштине Града ослобођени су плаћања закупнине за мај. А све кафеџије неће морати да плаћају таксе за баште за јун и јул.

И Секретаријат за комуналне и стамбене послове такође истиче да никакве захтеве од закупаца нису добијали. А на наше питање да ли су разматрали да продавце сувенира који су погођени због смањеног броја туриста дају олакшице, кажу:

- Тренутно су у примени постојеће процедуре у складу са тржишним условима. Цене се усклађују са актуелним тржишним условима.

Како су "Новости" недавно писале, закупци тезги на Калемегдану, а нарочито продавци сувенира, послују веома тешко од почетка епидемије. Они се жале да су их надлежни заборавили, а олакшице мимоишле, иако и они сав приход добијају углавном од туризма. А осим тога, надали су се да ће редован конкурс моћи да буде пролонгиран.

Папрене износе, који се крећу од 300.000 до два милиона динара, у овим условима зараде тешко да закупци могу да искеширају. На Калемегдану, који је раније врвео од тезги са успоменама за туристе, сада их је упола мање, а право стање видеће се тек после одржане лицитације 11. маја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)