ПАРКИНГ ЗА 639 АУТА НА ШЕСТ ЕТАЖА: Због смањења гужви у кругу Клиничког центра Србије планирана градња подземно-надземне јавне гараже

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

06. 05. 2021. у 09:57

ПРОБЛЕМ паркирања на простору Клиничког центра Србије, о коме су "Новости" писале у неколико наврата, требало би да буде решен.

ПАРКИНГ ЗА 639 АУТА НА  ШЕСТ ЕТАЖА: Због смањења гужви у кругу Клиничког центра Србије планирана градња подземно-надземне јавне гараже

Фото З. Јовановић

У плану је градња гараже која ће имати 639 паркинг-места, са шест етажа, рачунајући и кров.

Паркиралиште је планирано на делу између Неуропсихијатријске клинике "Лаза Лазаревић" и главне зграде Клиничког центра.

Наћи слободно паркинг-место у кругу КЦС, већ годинама, по правилу изгледа немогуће. Они који довозе своје сроднике или пријатеље на преглед, морају да паркирају километрима далеко. Болесници после операција, са свежим ранама, приморани су да пешаче стотине метара како би стигли до болнице.

ГУЖВА Возила остављају и запослени и пацијенти, Фото З. Јовановић

Да је писање "Новости" уродило плодом, али и апели особља, доказ је јавна презентација овог пројекта за изградњу паркиралишта кога су огласили Министарство грађевинарства и Секретаријат за урбанизам града Београда. Пројекат је на јавном увиду од данас до 14 маја, у згради градске управе, а израдио га је IBM CONSULT DOO из Београда.

Гаража би требало да буде смештена на северозападном делу парцеле, а њеном градњом ће се омогућити рационалније коришћење болничког комплекса који је сада закрчен возилима.

"Врабац сервис"

УНУТАР Клиничког центра Србије у плану је да буде уведен "Врабац сервис". Ово је прошле године открио градоначелник Зоран Радојичић, представљајући План одрживе урбане мобилности у периоду од 2020. до 2030. године. Идеја је да "врабац" вози путнике, како би избегли шетање од једне до друге клинике.

Паркиралиште припада типу великих гаража и у њега ће се улазити Улицом Косте Тодоровића. Имаће 102 паркинг-места у подруму, 89 у приземљу, по 109 на првом, другом и трећем спрату и 121 место на кровној етажи. За инвалиде је резервисано 65 места. Планом је предвиђена интерна саобраћајница за једносмерно кретање возила до истуреног дела за ургентан пријем пацијената. Биће изграђена и пожарна једносмерна улица како би се омогућило гашење пожара у КЦС и у гаражи. Са спољне стране паркиралишта, биће направљено осам паркинг-места.

Фото З. Јовановић

Како се наводи у документацији, за 4.500 постеља и 7.500 запослених, према постојећим нормативима за паркирање потребно је 1.125, односно 2.140 паркинг-места, што је укупно 3.265 места за остављање возила. Колико их је сада, у документацији се не наводи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)