ГОРАН ВЕСИЋ УПУТИО ЗАХТЕВ: Уметничка дела из "Југоекспорта" која се продају да остану у власништву народа

Novosti online

01. 05. 2021. у 14:50

- ПОВОДОМ најављене аукције преосталих уметничких дела, која се налазе у фундусу "Југоекспорта", а која је заказана за 18. мај одржао сам хитан састанак са потпредседницом Скупштине града Београда Андреом Радуловић, градским секретаром за културу Иваном Карлом и директорком Музеја града Београда Јеленом Медаковић - написао је заменик градоначелника Београд Горан Весић на Фејсбуку.

ГОРАН ВЕСИЋ УПУТИО ЗАХТЕВ: Уметничка дела из Југоекспорта која се продају да остану у власништву народа

Фото: Фејсбук/Горан Весић

Он је додао да је тражио од њих да пронађу правни начин како да многи од 148 артефаката међу којима су дела славних сликара Миће Поповића, Петра Лубарде, Милана Коњовића, Лазара Возаревића, Мила Милуновића, Пеђе Милосављевића, Зоре Петровић, Емира Драгуља, Александра Дерока и многих других остану у власништву Града Београда и да не заврше прво у приватним збиркама, а потом широм света.

- Невероватно ми је да они који намеравају да продају ове слике, а представници су државе, нису размишљали о томе да се уметничка дела која су припадала Југоекспорту изузму из стечајне масе, а не да се продају као да је у питању ормар или трактор!?

- Када је Град Београд продавао Сава центар прво су на мој захтев из продаје изузета сва уметничка дела која су се налазила у Сава центру и додељена су Музеју града тако да је купац купио објекат без једног уметничког дела. Чак су и непокретна уметничка дела која су део објекта Сава центра изузета из продаје и остављена су у власништву Града Београда, а нови власник је обавезан да се према њима односи са дужном пажњом.

 

УМЕТНИЧКА ДЕЛА ИЗ ЈУГОЕКСПОРТА КОЈА СЕ ПРОДАЈУ ДА ОСТАНУ У ВЛАСНИШТВУ НАРОДА! Поводом најављене аукције преосталих...

Posted by Горан Весић on Субота, 01. мај 2021.

Весић је додао да ће град Београд учинити све и предузети све правне кораке да вредна уметничка дела, 124 ликовна и 24 дела примењене уметности, остану у власништву грађанки и грађана Београда. Борићемо се свим средствима да вредна дела Лубарде, Поповића, Коњовића, Возаревића, Милуновића, Милосављевића, Петровићеве, Драгуља и Дерока не оду у приватне руке, а да потом не заврше ван наше земље.

- Како ћемо се борити обавестићу јавност наредних дана, а да умем да се борим показује случај галерије Прогрес коју су хтели да продају за коцкарницу и која је остала уметничка галерија. А није да ме још нису тужили где год су могли како им кварим планове. Али када су интереси Београда у питању не правим никакве компромисе!

- Зато, Београд побеђује! - доао је на крају Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)