ОСИГУРАЊЕ ИМ ДОДАТНИ НАМЕТ: Упркос хаваријама, мало станара у Београду обезбеђује заједничке делове зграде

М. СТАНОЈКОВИЋ

27. 04. 2021. у 13:30

ДА осигура своју стамбену зграду од непредвиђених околности у престоници се одлучује веома мали проценат станара.

ОСИГУРАЊЕ ИМ ДОДАТНИ НАМЕТ: Упркос хаваријама, мало станара у Београду обезбеђује заједничке делове зграде

Фото: Б. Р.

Иако уплатом ове месечне таксе могу да покрију касније трошкове поправки заједничких делова у случају пожара, поплава или других непогода, већ задужени за разноразне таксе за одржавање зграда и рачуна за домаћинства, многи то виде као удар на буџет пре него као потенцијалну заштиту.

Последњи случај пожара који је избио у вишеспратници у Булевару Михајла Путина 201 када је у ходнику причињена материјална штета, покренуо је питање шта станари могу да ураде у овакцим ситуацијама и када могу да рачунају на исплату осигурања.

- Од 400 зграда које су у нашем систему одржавања, само две уплаћују осигурање заједничких делова - каже Љубиша Бановачки из Удружења професионалних управника Београда. - Полиса важи код хаварије на крову, пуцања цеви на заједничким инсталацијама, а такође, може да осигура станаре од нанете штете трећим лицима. У случају када се, рецимо, фасада због неодржавања, обруши на паркиране аутомобиле. Станари то виде као додатни трошак и ретко се одлучују да заштите заједничке делове, као и своје станове.

Тако су прошле године станари једне зграде у Страхињића Бана имали изненадни трошак када је део фасаде оштетио паркиране аутомобиле. У том случају, зграда је била дужна да надомести штету. Међутим, власник аутомобила имао је уплаћено каско осигурање, па је штету наплатио од осигуравајуће куће. Али, та кућа утужила је зграду како би наплатила штету причињену због неодржавања зграде.

Шта се нуди у пакету услуга осигуравајућих друштава које у својој понуди имају ову врсту полисе. Осигуравају се кров, фасада, лифтови, степеништа, ходници, подруми, темељи, димњаци, гараже, вешернице... Осим тога, могуће је да се на овај начин од евентуалне штете заштите и водоводне, канализационе, електро и друге инсталације.

УПРАВНИК ОСИГУРАН

ЗАНИМЉИВО је и да професионални управници могу да уплате осиграње од професионалне одговорности услед финансијске штете причињене стамбеној заједници. У овом случају, он је сигуран уколико због пропуста у раду станари претрпе штету на заједничком или на посебном делу.

Међутим, ако се услед пожара или неких других хаварија у згради штета прошири и на станове, овим полисама нису заштићени приватни делови. За то стан мора да буде посебно осигуран. Цена зависи од квадратуре, старости зграде, периода на који се обезбеђује и врсте обезбеђења. У просеку за осигурање зграде на 12 месеци цена износи око евро по квадрату стана.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДОСТА СРБА ЖИВИ ТАМО: Према истраживањима, реч је о НАЈНЕЉУБАЗНИЈЕМ граду на свету