ГРАФИТИ ДАЉЕ ОД ТУРИСТА: За уклањање жврљотина по зидовима зграда, Град је ове године одвојио 60 милиона динара

М. СТАНОЈКОВИЋ

23. 04. 2021. у 08:51

ЖВРЉОТИНЕ на зградама на штрафти тура којима се најчешће крећу туристи, биће на листи приоритета за чишћење. Град Београд за ову годину ребалансом буџета определио је уместо досадашњих 10 милиона, 60 милиона динара за уклањање графита са фасада. Прошле недеље градоначелник је дао зелено светло за програм чишћења.

ГРАФИТИ ДАЉЕ ОД ТУРИСТА: За уклањање жврљотина по зидовима зграда, Град је ове године одвојио 60 милиона динара

Од временских прилика зависиће динамика чишћења / Фото M. Анђела

Како за "Новости" наводе у Секретаријату за стамбене и комуналне послове, колико ће објеката укупно бити очишћено зависи од временских прилика будући да је скидање графитних слојева могуће само на темепратурама изнад 15 степени.

- Програм чишћења односи се на најзначајније потезе обухваћене туристичким обиласцима, турама Туристичке организације Београда - наводе у надлежном секретаријату. - Ту спада потез око парка Калемегдан, Београдска тврђава, Кнез Михаилова улица са околним објектима од културно-историјског значаја, као и потез од Скупштине града Београда.

Осим тога, чистиће се зграде око Студентског трга, Славије до Дедиња, и потез од зоо-врта у Улици Тадеуша Кошћушка, пристаниште, фасаде у Булевару краља Александра, потез код Вуковог споменика до Булевара војводе Бојовића.

Архива

Умивање фасада по овом плану о трошку Града моћи ће да очекују само оне зграде које се налазе на оку туристима и у центру града. Станари осталих зграда ипак сами морају да воде рачуна о уредности својих фасада, као и да из свог фонда плате чишћење графита. У супротном, могли би и да за неугледну фасаду добију и новчану казну од инспекције, као што је то недавно био случај у Улици 27. марта. Иако је план "Градске чистоће" био да осим за потребе Града, ову услугу омогуће и за стамбене заједнице, чишћење графита за трећа лица још није на листи овог градског предузећа.

- С обзиром на то да је услуга чишћења графита додељена нама прошле године и да су финансијска средства одобрена од надлежног секретаријата, за сада није предвиђено да ову услугу комерцијализујемо - објашњавају у ЈКП "Градска чистоћа". - Уклањаћемо са површина јавне намене, као и са површина које се налазе на зградама под надзором Завода за заштиту споменика.

Архива

КАЗНА 50.000 ДИНАРА

ПРЕМА ценовнику ЈКП "Градска чистоћа" чишћење графита кошта у просеку од 900 до 3.000 динара по квадратном метру, у зависности од тога којом фарбом је зграда ижврљана и да ли је пре тога била нанета антиграфитна заштита. Прописана казна за правно лице, у које спада и стамбена заједница, уколико по налогу инспекције не уклони графит на згради је 50.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Miodrag

23.04.2021. 09:37

Propisane kazne za stambene zajednice ni krive ni dužne što se ološ nekažnjeno iživljava na fasadama. U Srbiji nema 5% fasada koje nisu uništene, a nikada nisam čuo ni pročitao da je neko od tih ''umetnika'' kažnjen.Onda se ljutimo kada neki stranac oplete po nama na račun naše prljavštine i nekulture.

jovan

23.04.2021. 09:43

Kazna od 50 000 dinara je besmislena. Što ne povećate kazne za lica koja crtaju grafite i ispisiju besmisleno poruke.Ta kazna mora biti u visini troškova obnove fasade, a ne samo brisanja grafita i raznih poruka, jer posle brisanja ostaje fleka na fasadi.