ЗАМЕНА ЛИФТА ПРВА НА ЛИСТИ: Стамбене заједнице у Београду све чешће траже грађевинске дозволе од надлежних

A. З. К.

22. 04. 2021. у 12:41

СТАМБЕНЕ заједнице у Београду најчешће се општинама и Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове обраћају са жељом да заједнички простор зграда обогате новим лифтом, поправком постојећег или како би санирали кровове.

ЗАМЕНА ЛИФТА ПРВА НА ЛИСТИ: Стамбене заједнице у Београду све чешће траже грађевинске дозволе од надлежних

Фото: Архива "Новости

За све радове на заједничким просторијама неопходно је добити грађевинску дозволу, међутим, није реткост да ови захтеви буду одбијени због неадекватне документације.

Како кажу у Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, на њихову адресу најчешће и у највећем броју пристижу захтеви стамбених заједница који се односе на уградњу лифтова.

- Често добијамо и оне захтеве који обухватају послове на санацији кровова или уградњи спољних панорамских лифтова. Ми смо надлежни само за предмете којима је обухваћено више од 1.500 квадратних метара у склопу стамбеног објекта, сви остали захтеви шаљу се општинама - кажу у овом Секретаријату.

САНАЦИЈА ФАСАДА НА ЗГРАДАМА

ОСИМ лифтова, често нам се грађани јављају и за санацију фасада. Током прошле године имали смо 33 оваква предмета, а од почетка ове године пет. До сада је одбијено 13 захтева, а најчешћи разлог је непотпуна имовинско-правна или техничка документација - кажу у ГО Стари град.

Како кажу из ГО Нови Београд, они добију свега неколико оваквих захтева на годишњем нивоу, није другачије ни у Земуну где су од почетка године само две стамбене заједнице упутиле документацију за добијање грађевинске дозволе.

У општини Стари град ситуација се разликује, њима у просеку пристигну три захтева на месечном нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)