СУД ЗАБРАНИО РУШЕЊЕ: Уклањање нелегалног објекта на Лекином брду заустављено - док надлежни не одлуче о захтеву за озакоњење!

М. СТАНОЈКОВИЋ

21. 04. 2021. у 06:34

ДРУГИ основни суд у Београду привремено је забранио градској грађевинској инспекцији да сруши нелегалну градњу на адреси Ђорђа Кратовца 22 на Лекином брду, чији је инвеститор пре недељу дана спречио рушење претњама свог представника да ће да скочи са зграде у изградњи.

СУД ЗАБРАНИО РУШЕЊЕ: Уклањање нелегалног објекта на Лекином брду заустављено - док надлежни не одлуче о захтеву за озакоњење!

Фото: М. Анђела

Ова мера изречена је док се не одлучи о захтеву за озакоњење који је поднет Секретаријату за легализацију. Тако је други покушај уклањања надзиданих квадрата, који је требало да буде спроведен у уторак, одложен.

С обзиром на то да је инвеститор, упркос томе што је донето решење о уклањању четвртог спрата и поткровља, поднео захтев за озакоњење, грађевинској инспекцији тренутно су везане руке.

- Нама је 19. априла достављена привремена мера Другог основног суда у Београду, којом се забрањује Секретаријату за инспекцијске послове уклањање четвртог спрата и поткровља - наводе у градској грађевинској инспекцији. - Та мера важи до коначности решења у поступку којим се одлучује о захтеву за озакоњење, који се води пред Секретаријатом за озакоњење града Београда. Грађевински инспектор је доставио надлежном правобранилаштву списе предмета у циљу подношења жалбе на наведено Решење о обезбеђењу Другог основног суда у Београду.

После затварања градилишта и враћања службене траке, коју је извођач радова упорно склањао чак 11 пута, инспекција је 13. априла покушала да уклони два спрата озидана мимо дозволе коју је, иначе, издала ГО Вождовац.

Фото: М. Анђела

Извођачи радова стигли су на терен пре инспекције, камионом заградили улаз у зграду, а један од њих попео се на врх недовршене вишеспратнице и претио да ће да скочи уколико рушење почне. Инспектори су три сата у пратњи полиције провели на терену, а пошто је процењено да безбедносна ситуација не дозвољава извршење, екипе су се повукле и рушење привремено одложено. Иако су, како сазнајемо од житеља из непосредне околине, у петак и суботу екипе излазиле на терен и процењивале с које стране и на који начин може безбедно да се изведе рушење, у понедељак им је суд спустио рампу.

КРИВИЧНА У ДРУГОМ ТУЖИЛАШТВУ

СЕКРЕТАРИЈАТ за инспекцијске послове раније је утврдио да је изграђени објекат у супротности са грађевинском дозволом и издатим локацијским условима. Донето је решење којим се инвеститору наређује обустава и уклањање радова. Поднета је и кривична пријава против инвеститора Другом основном јавном тужилаштву у Београду, као и допуна кривичне пријаве.

Како су се уверили репортери "Новости", камион који је био постављен ранијих дана испред зграде која је предмет рушења, склоњен је. Инспектори се нису појавили, као ни извођачи радова. Инспекцијска трака и табла са забраном градње била је на огради око градилишта.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mama

21.04.2021. 10:56

Para vrti gde burgija nece! Sramota za sve nas.Potpuna korupcija. A vi -Novosti- mogli biste da odstampate novinski dodatak o osnovnim zakonima u urbanizmu grada Beograda i nadleznim sluzbama za isto!Gradjevinska mafija je unistila Beograd.