БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Време када су шине водиле испред Скупштине, а "Симићеви" трамваји се клацкали ка Теразијама

З. Николић

25. 04. 2021. у 11:30

ТАМО где се са Теразија, поред Игуманове палате одваја улица која би водила ка Тргу Николе Пашића и Скупштини, а затим наставља Булевар краља Александра, пре Другог светског рата био је потпуно другачији амбијент.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Време када су шине водиле испред Скупштине, а Симићеви трамваји се клацкали ка Теразијама

Фото: Архива

Са обе стране улице постојале су зграде које су биле и те како важне за ондашњи Београд. Данас зграде остају само са десне стране, док се са леве отвара широк простор трга којим доминира скулптура Николе Пашића.

На том простору улица је са обе стране имала зграде. Ту се некада налазио суд, баш на празном простору које заузима данашњи Трг. Неизбежна је била и кафана "Топола" која је такође морала да напусти стари Београд, отварајући простор неком другом, новом граду.

Две фотографије из тридесетих година прошлог века подсећају на то доба. На њима су трамваји чије трасе би данас збуниле савремене Београђане јер су се простирале до платоа испред Скупштине. Тек одатле су поменутом саобраћајницом возили ка Теразијама, а потом и низбрдо низ Призренску, а потом и Бранкову улицу.

Фото: Архива

 

Ни мало случајно трамваје нисмо назвали "Симићевим", по Аци Симићу, легендарном фотографу оног доба који је сачинио обе фотографије, једну 1926, а другу 1930. године. Овај сјајни човек је аутор огромног браја снимака који се и данас највише "шире" интернетом, а лаички коментари "интернет колекционара" углавном нису повезали да је један исти аутор забележио све ове незаборавне кадрове.

Срећом, виши кустос Музеја града Београда Дарко Ћирић направио је сјајну књигу и изложбу под насловом "Градски номад" као омаж овом великом фотографу.

Тако ови кадрови подсећају на Београд када су се трамваји пробијали кроз блато које је окруживало пругу, или, опет, на сунчане дане када су поред шина били поређани кафански столови.

Фото: Архива

"14" ДО ЗЕМУНА

Ма колико да је то необично садашњим Београђанима, трамвај са ознаком "14" водио је ка Земуну, и то баш овом низбрдицом, од "Москве", поред Зеленог венца, па затим преко Моста краља Александра који је претходио данашњем Бранковом мосту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)