"ТАРАБИЋИ" ПРЕДВИЂАЈУ ЗАГАЂЕЊЕ УНАПРЕД: Студенти Електротехничког факултета освојили прво место на такмичењу "MATF Hackathon"

И. Богићевић

18. 04. 2021. у 07:52

СТУДЕНТИ мастер студија Електротехничког факултета Универзитета у Београду - Павле Шошкић, Никола Максић, Марко Скакун и Ђорђе Марјановић, успели су за само 24 часа да направе апликацију за дугорочно предвиђање загађености ваздуха, која их је пре неколико дана одвела до победничког трона на такмичењу MATF Hackathon!

ТАРАБИЋИ ПРЕДВИЂАЈУ ЗАГАЂЕЊЕ УНАПРЕД: Студенти Електротехничког факултета освојили прво место на такмичењу MATF Hackathon

Победнички тим себе назвао "Тарабићи"

Ово тимско намдетање програмера по први пут организовала је Студентска унија математичара СУМА Математичког факултета у Београду, уз подршку бројних IT компанија. За "одмеравање снага" пријавило се више од 200 учесника распоређених у 61 тим, али је после квалификација у хакатону учествовало 10 најбољих екипа.

Победнички тим "Тарабићи" за "Новости" истичу да нису знали какав задатак их очекује, већ су сазнали са чиме би требало да се ухвате укоштац тек када је такмичење почело. Наиме, они су за само 24 часа, користећи тренутне вредности загађења и актуелне метео податке из локалних мерних станица, направили апликацију која предвиђа загађење ваздуха и до 10 дана и тиме освојили награду од 100.000 динара и плаћену праксу у компанији "Ендава".

- Захтев је био врло занимљив и изазован, дозволио нам је да решење представимо на свој начин и будемо креативни. Програмирати током целог дана и ноћи није лако, зато сам веома поносан на свој тим који је успео да одржи фокус све време. Посебно задовољство нам је што смо успели да направимо најбоље софтверско решење, упркос врло јакој конкуренцији - рекао је Павле Шошкић, капитен победничког тима. Друго место и награда од 60.000 динара припала је екипи "Црвено пиво", коју су чинили студенти Електротехничког факултета у Београду и Природно-математичког факултета у Новом Саду, док су трећепласирани "Фламунгоси" студенти Математичког факултета у Београду освојили награду од 40.000 динара. Председник Студентске уније математичара СУМА Стефан Дурлевић нагласио је да је веома поносан што је са осталим колегама успео да за само три месеца организује овако захтевно такмичење. - За главну тему хакатона одабрали смо веома актуелан проблем у нашој земљи - загађење ваздуха, за који још не постоји адекватно решење. Десила се права експлозија иновативних идеја, када су учесници почели да презентују своје пројекте и надам се да ће неки од њих наћи своју примену и у пракси - задовољно објашњава Дурлевић.

И закључује да је главни циљ такмичења био да повеже младе програмере и омогући им да тестирају своје вештине и знања, те стекну велико искуство.

ИНИЦИЈАТИВЕ

ИАКО Студентска унија математичара СУМА постоји само неколико месеци, они су по завршетку овог такмичења већ кренули да раде на новим пројектима.

- Сада радимо на успостављању сарадње са факултетима у иностранству, како бисмо међусобно размењивали стечена знања. А, такође, следећи велики догађај који припремамо је Математичка конференција на Златибору - каже Стефан Дурлевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)