У СКАДАРЛИЈУ ПОЧЕТКОМ МАЈА: При крају последња фаза реконструкције чувене боемске четврти (ФОТО)

Ш. МАРОВИЋ

17. 04. 2021. у 14:15

РАДОВИ на трећој, последњој фази реконструкције Скадарске улице приводе се крају, а све ће према најавама надлежних бити завршено после 1. маја.

У СКАДАРЛИЈУ ПОЧЕТКОМ МАЈА: При крају последња фаза реконструкције чувене боемске четврти (ФОТО)

Фото: З. Јовановић

Како је за "Новости", раније истакао, главни градски урбаниста Марко Стојчић, уколико се уређење одужи који дан, то ће бити оно на бочним тротоарима и неће ометати кретање пешака.

Репортери "Новости" су посетили Скадарлију и уверили се да је на градилишту као у кошници. Неимари уређују око 3.200 квадратних метара простора од чесме до ресторана "Три шешира", како би све било спремно за почетак летње туристичке сезоне. У ту сврху биће замењени главна калдрма и тротоари, засађено дрвеће, а посетиоце и госте града сачекаће нова улична расвета.

- Тренутно се уграђује камен на тротоарима, како би угоститељи могли да припреме баште ресторана на време - истакли су за "Новости", радници које смо јуче затекли на веома активном градилишту. - Прво се поставља сува мешавина од цемента и песка, потом иде цементно млеко на које се уграђује одблутак, односно ситан камен. Потребно је да престоји једну ноћ како би очврснуо, а онда му је век трајања сто година. Све се ради темељно и од најквалитетнијих материјала. Пре тога, а после раскопавања старе и дотрајале калдрме, радници "Водовода" обновили су канализациону и водоводну мрежу, а замењене су и и телекомуникације и електроенергетика.

Скадарлију ће красити и нови мобилијар. Циљ је да улица задржи аутентични изглед, али у обновљеном и улепшаном руху. Због тога ће калдрма бити прилагођена лакшем кретању људи, а засађена су и стабла липе. На обнови једног од туристичких драгуља престонице поред "Инвест градње" и "Београд пута" учествују радници "Водовода" и "Јавног осветљења".

- Расвета се тренутно поставља дуж целог реконструисаног дела, тако да ће посао ових дана бити завршен - кажу радници овог предузећа. - Поставили смо нов систем јавног и декоративног осветљења, док су колеге из ЕПС-а урадили нове инсталације струје. Стубови који су сада постављени даће потпуно другачији изглед овом делу града.

ДВЕ ГОДИНЕ ПАУЗЕ

ПРВА фаза уређења Скадарске улице завршена је на потезу од Цара Душана до Господар Јевремове. Потом су 2018. године уследили радови на деоници Улице Страхињића Бана, од Скадарске до Француске, затим деоница Скадарске, од Булевара деспота Стефана до Зетске и Симине улице, као и реконструкција Улице Емилијана Јосимовића и дела Симине, до Француске улице.

Уређење чувене четврти почело је у јулу 2017, када је завршена Скадарлијска чесма, док је калдрма неимаре дочекала 16. октобра исте године. Градски оци су као рок за завршетак истицали пролеће 2018, што је пролонгирано безброј пута, па ће реконструкција туристичког симбола престонице после три и по године коначно бити приведена крају.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)