"ДЕСПОТ СТЕФАН" НАЈЗАСЛУЖНИЈИМА: Ево ко су добитници награде града Београда (СПИСАК)

Г. НОВАКОВИЋ

17. 04. 2021. у 07:30

ПОВОДОМ почетка традиционалне манифестације "Дани Београда", јуче је у свечаној сали Скупштине града одржана свечана седница.

ДЕСПОТ СТЕФАН НАЈЗАСЛУЖНИЈИМА: Ево ко су добитници награде града Београда (СПИСАК)

Фото: М. Анђела

Први пут, проглашени су добитници награда Града Београда у последње две године, будући да је лане све било стављено на паузу због епидемије вируса корона.

Прошле године, ово признање добило је нови назив. Тако ће добитници због својих заслуга понети кући награду "Деспот Стефан Лазаревић" за 2020. годину.

Како каже градоначелник проф. др Зоран Радојичић, конкуренција је била веома јака и Комисија за доделу признања имала је тежак задатак прво да направи ужи избор, а онда да одабере добитнике. У неким областима, попут науке младих, филма и архитектуре, награде нису додељене у претходне две године.

- Велика ми је част да имамо ову седницу данас, после тешке претходне године - рекао је Радојичић пре проглашења награђених. - Враћамо се полако у нормалан живот. У славарској атмосфери волео бих да поделимо награде 19. априла. Пандемија је присутна и морамо бити опрезни. Позивам све Београђане да дођу и учествују у културним догађајима у оквиру Дана Београда, уз поштовање епидемиолошких мера. Слоган остаје да Београд и култура побеђују, и у пандемији, и у свим другим тешкоћама.

Фото: Архива "Новости"

 

Градоначелник је објаснио како ће обележавање Дана Београда ове године изгледати. Суграђани ће имати прилику да обиђу музеје, шетају на значајним маршрутама, попут оне која ће пратити Мештровићеве споменике или оне којом се могу пратити сва архитектонска дела Јелисавете Начић. Обићи ће историјске знаменитости на Теразијама и старе београдске кафане. Такође, биће уз водиче организоване посете Храму Светог Саве и споменику Стефану Немањи. У музејима ће групе бити до 20 људи и строго ће се водити рачуна о епидемиолошким мерама. Осим тога, у уторак ће на Гундулићевом венцу свечано бити откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу.

- Морамо да се сећамо наше историје и Дани Београда су прилика да се од 16. до 19. априла подсетимо свих значајних догађаја за наш град, јер без културе сећања на историју нема будућности - рекао је Радојичић.

Фото: "Новости"

Пре почетка свечане седнице, председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је венац на спомен-обележје на Калемегдану, на месту где су 1867. године кнезу Михаилу Обреновићу Турци предали кључеви града, чиме је Београд враћен под српску управу. Овоме је претходио свечани дефиле кроз Кнез Михаилову улицу, у којем су учествовали припадници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, док је на месту предаје кључева приказана и радио-драма глумаца Омладинског позоришта "Дадов".

На Тргу републике отворена је изложба "Поздрав из Београда - Београд на разгледницама". Захваљујући архиви Историјског музеја Србије, посетиоци на 10 паноа могу да виде више од 50 разгледница, које представљају мотиве српске престонице од 1896. до 1941. године.

ВУЧЕТИЋ: ПОДСТРЕК

Фото: В: Н.

ИВАН Вучетић (34), командир у Полицијској станици Звездара, остао је упамћен као храбри службеник, који је ван дужности спасао жену која је са бебом у наручју претила самоубиством. Његов херојски чин у 2019. години препознала је и Комисија за доделу награда.

- Ово ми много значи. Драго ми је што је неко узео у обзир тај догађај, поготово што је спасено дете. Награда је подстицај за мој будући рад, а колегама пример како треба да поступају - рекао је овај скромни полицајац.

Изложбу, која је део Дана Београда је отворио помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

- Београдске разгледнице су биле и остале нешто посебно, док су их Београђани, али и гости наше престонице слали са пуно ентузијазма - подсетио је Младеновић.

АНТИЋ: ВЕТАР У ЛЕЂА

Фото: В: Н.

 

НИСАМ очекивао ово вредно признање Града Београда, пријатно сам изненађен - рекао је таксиста Бранко Антић у изјави, за "Новости", поводом вести да је лауреат награде "Деспот Стефан Лазаревић" за херојско дело у 2020. години. - То је само још једна награда која ће ми дати ветар у леђа да наставим овим темпом и помогнем кад год се укаже прилика за то.

Према његовим речима, без колега који су учествовали у акцији одвожења и довожења медицинских радника на посао за време ванредног стања не би успео, зато ову награду сматра заједничком.

ИЗАБРАН И "СВЕТИСЛАВ СТОЈАНОВИЋ"

НА јучерашњој свечаној седници, проглашени су и добитници награда "Светислав Стојановић". За 2019. годину, признање је као појединац добио Александар Марковић, радник Ватрогасно-спасилачке јединице Звездара, док је за наредну годину, награда отишла Небојши Бароју, из јединице Кошутњак. Ватрогасна-спасилачка бригада Београд носилац је награде за обе године.

 

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

izvinite moram da pitam

17.04.2021. 08:35

Nagrada u muzici se dodeljuje za koncert u toku godine. Jadranka jovanović godinama nije imala koncert u Beogradu. Kakve su ovo ludorije? Te primila orden, te dobila ničim izazvanu nagradu. O čemu se ovde radi?