РАДОВИ НА РУШЕЊУ ВИЛЕ У ТОПОЛСКОЈ ОБУСТАВЉЕНИ: Наставак уз конзерваторски надзор (ФОТО)

Танјуг

16. 04. 2021. у 18:09

РАДОВИ на рушењу виле у Тополској улици 19 на Врачару обустављени су и биће настављени по обезбеђивању конзерваторског надзора, саопштио је Завод за заштиту споменика културе града Београда и подсетио да тај објекат представља значајан део културно-историјских вредности Крунског венца, те да га је потребно трајно сачувати.

РАДОВИ НА РУШЕЊУ ВИЛЕ У ТОПОЛСКОЈ ОБУСТАВЉЕНИ: Наставак уз конзерваторски надзор (ФОТО)

Фото: И. Маринковић

Наводи се да је Заводу достављена анонимна пријава да се на том објекту изводе радови на рушењу његових делова и додаје да је представник Завода, у присуству грађевинског инспектора, данас извршио увид у стање објекта и наведене радове.

Како се додаје, утврђено је да се у предњем делу парцеле налазе делови срушеног оградног стуба.

- С обзиром на то да је Завод за заштиту споменика културе издао акт о условима за предузимање мера техничке заштите за реконструкцију, санацију и адаптацију стамбеног објекта на тој локацији, обавеза инвеститора је да се обрати Заводу за заштиту споменика културе и пријави почетак извођења радова, као и да обезбеди конзерваторски надзор, што до данас није урађено - наводи се у саопштењу.

Додаје се да су радови на објекту обустављени и да ће бити настављени тек по обезбеђивању конзерваторског надзора Завода.

- Начин на који је скренута пажња на могућност оштећења вредног објекта у заштићеној целини представља добар пример синергије грађанске иницијативе и надлежних градских служби у очувању нашег културног наслеђа - истиче се у саопштењу.

Вест да се вила у Тополској 19 руши без сагласности градског Завода за заштиту споменика културе објавио је јуче заменик градоначелника Горан Весић, који је најавио да ће због тога бити поднета кривична пријава.

Завод захваљује грађанима који указују на потенцијалне неправилности на објектима у заштићеним целинама и заменику градонацелника на благовременој реакцији да се испитају наводи са терена по пријави грађана.

Подсећа се да је једноспратна вила саграђена у академском стилу 1927. године према пројекту грађевинског инжењера Александра Ацовића и да представља значајан сегмент културно-историјске и архитектонско-урбанистичке вредности просторне целине Крунског венца.

Додаје се да улице Петроградска и Тополска представљају очувану окосницу концепта просторне целине засноване на мањим парцелама с репрезентативним стилским објектима већином с предбаштама, насталим од двадесетих година прошлог века, које стварају градски амбијент вишег нивоа становања.

- За простор су карактеристични стамбени објекти типа виле и мање рентијерске зграде колективног становања које као сачувана целина представљају значајну фазу развоја урбанизма и стамбене архитектуре Београда од треће до почетка пете деценије 20. века - наводи се у саопштењу.

Додаје се да вила у Тополској 19 представља значајан део културно-историјских, архитектонско-урбанистичких и амбијенталних вредности Крунског венца и да ју је потребно трајно сачувати.

- Категоризована је као објекат од посебних вредности - наглашава се и подсећа да је тај објекат у оквиру целине "Крунски венац" која ужива статус претходне заштите, те да је у процедури утврђивања за културно добро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

vlada

19.04.2021. 00:06

zivim u Englesko moja kuca je pod zastitom drzave iz 15 veka ,da sam ja to unutra tako nesto uradio (razrusio) ja bi dobio ogromnu kaznu a mozda bi zavrsio u zatvoru .Cuvajte stare kuce jel one su sinbol grada u kom zivite.