ПОСЕКЛИ ЧЕТИНАРЕ ЗБОГ ПРОШИРЕЊА УЛИЦЕ: Сеча дрвећа на Бањици, грађани узнемирни, надлежни поручују - радови нису у заштићеној зони (ФОТО)

С. ВИДАЧКОВИЋ

14. 04. 2021. у 12:40

СЕЧА стабала којима је оивичена Црнотравска улица на Бањици, од раскрснице са Пауновом до Булевара ослобођења, где су у току радови на проширењу саобраћајнице, узнемирила је грађане који живе у околним зградама.

ПОСЕКЛИ ЧЕТИНАРЕ ЗБОГ ПРОШИРЕЊА УЛИЦЕ: Сеча дрвећа на Бањици, грађани узнемирни, надлежни поручују - радови нису у заштићеној зони (ФОТО)

Фото: П. Милошевић

С обзиром на то да се на овом потезу Црнотравска улица наслања на Бајфордову шуму, становници Бањице били су збуњени када су почетком недеље видели како грађевинци уклањају први ред четинара на страни заштићеног подручја.

Колико је тачно стабала досад посечено и колико ће их бити уклоњено док се радови на проширењу ове улице са четири траке не заврше, сазнаћемо кад Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, која је наручилац радова, одговори на питања "Новости".

Из "Зеленила", за наш лист, кажу да површина на којој се изводе грађевински радови не припада заштићеној зони Бајфордове шуме, али сеча дрвећа је чињеница.

С обзиром на то да је у фебруару, кад су у Црнотравској почели радови, већ уклоњено петнаестак младих стабала, са дела који је раздвајао улицу и тротоар, житељи овог дела престонице с негодовањем су реаговали на сечу четинара којима треба много више времена да израсту. Не зна се да ли су млада стабла посечена или премештена на другу локацију.

Репортери "Новости" су на раскрсници Паунове и Црнотравске, поред табле на којој пише "Бајфордова шума", на самом улазу у заштићено зелено подручје, затекли раднике који су уз помоћ багера откопавали земљу и одвајали посечени пањ од корења. Свуд около биле су посечене гране и делови зимзеленог дрвећа.

ВЕЛИКИ КРУЖНИ ТОК

ДУЖИНА обухваћена радовима је 850 метара, укључујући улице Саве Машковића и Црнотравску, а постојећа траса биће проширена за још две траке и разделним острвом у средини. Рок за извођење прве фазе је шест месеци, односно 180 календарских дана. На углу ових улица са Булеваром ослобођења биће направљен велики кружни ток.

- Посечено је неколико стабала и то само на делу од раскрснице са Пауновом до ресторана прекопута тржног центра - кратко су нам рекли радници на градилишту, који нису били расположени за причу. - То је предвиђено пројектом и ништа нисмо уклонили на "своју руку".

Неспорно је да ће реконструкција улица Црнотравске и Саве Машковића, које ће бити проширене, допринети смањењу гужви и омогућити бољи проток саобраћаја. Црнотравска ће, после радова постати булевар са четири траке и разделним острвом, али ће управо због тог острва изгледа изгубити "зелени оквир".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

slobodan

14.04.2021. 12:47

Ово је кажу по плану, верујем да је тако. Међутим нико не реагује на посечени део Кошутњака са друге стране Топчидерског гробља. Ко је то одобрио и на основу чега.

Frezija

14.04.2021. 17:52

Čiji je ovo grad? Sigurno ne pripada gradjanima pa ga i ne treba zvati gradom vec privatnim posedom onih kojima drvece i kiseonik nije potreban u atmosferi. Oni imaju para da ga kupuju samo za sopstvene potrebe. Dotle nas dovodi poimanje privatne svojine i kapitalnih investica.