РАДОВЕ УСПОРИЛИ НОВИ ПРОЈЕКАТ И КОРОНА: Нова аутобуска станица у Блоку 42 ипак неће бити завршена до краја године

С. Б. М.

14. 04. 2021. у 08:50

НОВА аутобуска станица у Блоку 42 неће бити готова ове године, иако је одрађен већи део објекта - рекла је директорка инвестиција БАС Александра Марјановић Максимовић.

РАДОВЕ УСПОРИЛИ НОВИ ПРОЈЕКАТ И КОРОНА: Нова аутобуска станица у Блоку 42 ипак неће бити завршена до краја године

Фото: В: Н.

Према речима директорке, још се чека грађевинска дозвола за објекат станице, а радове је успорила и Комисија за верификацију идејног решења која није заседала због пандемије вируса корона.

Подизање нове централне аутобуске станице на Новом Београду кошта око 20 милиона евра. За изградњу новог станичног комплекса Београдска аутобуска станица (БАС) добила је кредит од Комерцијалне банке од 12 милиона евра, док је остатак од осам милиона евра обезбедила из сопствених средстава. Плац на коме се гради дао је Град Београд.

Нова аутобуска станица простире се на површини од 9,2 хектара, а део комплекса железничке станице, који се такође гради, требало би да заузме површину од 3,5 хектара. Рашчишћавање терена почело је још 2018. а градња крајем 2019. Рок за изградњу био је 18 месеци, али су промена пројекта, корона, али и чињеница да дозвола још није добијена, омели напредак радова. Иако су градски челници најављивали да ће градња бити готова до јануара 2021, а сав саобраћај премештен на Нови Београд после Нове године, то се није догодило. Градски челници сада говоре да ће објекат бити готов до краја децембра, али судећи према изјавама директорке БАС, то се неће догодити.

Овде ће се налазити 12 долазних перона, 44 одлазна и девет перона за туристички саобраћај. У самом центру комплекса налазиће се 81 паркинг-место за аутобусе, који ће ту чекати своје време поласка. Зграда станице простираће се на око 15.000 квадрата, а на улазу у њу биће станични трг. Ту ће бити и улаз у подземну гаражу, која ће имати 220 паркинг-места.

РЕСТОРАНИ, ПОШТА, ПРОДАВНИЦА

У ПРИЗЕМЉУ зграде налазиће се комерцијални садржаји, попут ресторана, кафића, продавница, али ће бити ту и пошта, банка и мењачница. Један од новитета јесте чекаоница од око 60 квадрата за мајке са децом. Предвиђен је и простор за амбуланту, као и ормарићи за остављање пртљага. На првом спрату налазиће се кухиња и ресторан за запослене, представништва превозника. Канцеларије за запослене биће на другом спрату, као и будуће обданиште за децу радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sandra

14.04.2021. 18:09

Ta autobuska stanica BAS-a je kao Skadar na Bojani. Kako sada stoje stvari tamo se ništa ne radi. Brda iskopane zemlje "ukrašavaju" ovaj kraj. Ne zna se šta je gore, zapuštene prljava neosvetljena železnička stanica Novi Bgd. ili ta raskopana autobuska stanica. A Beograd je metropola?! Sramota. Bacaju se pare na neke okamenjene trgove i nefunkcionalne fontane a grad nema poštenu železničku i autobusku stanicu! Niko nije protiv renoviranja ali ako nema dovoljno novca za sve investicije, onda treba razlučiti bitno od nebitnog i finansirati ono bez čega se ne može.