ПОКАЗАЛИ ЗНАЊЕ И УМЕЋЕ: Такмичење ученика Грађевинске школе

Б.Б.

13. 04. 2021. у 13:41

БУДУЋИ зидари, керамичари, тесари, електроинсталатери, руковаоци грађевинском механизацијом, показали су своје умеће на такмичењу у Грађевинској школи. У кабинетима за практичну наставу, полигонима и халама фирми са којима сарађују, пред комисијом демонстрирали су шта су научили током школовања.

ПОКАЗАЛИ ЗНАЊЕ И УМЕЋЕ:  Такмичење ученика Грађевинске школе

Такмичење у Грађевинској школи

Према речима Драгане Радовановић, директорке Грађевинске школе, школско такмичење се организује за све образовне профиле, али не иду сви на републичко. Због актуелне епедимиолошке ситуације, ни ове године, неће се надметати најбољи ученици грађевинских школа у Србији.

- Поред знања и вештина, ђаци су морали да покажу прецизност, да поспреме и очисте простор у којем су радили, оперу и сложе алат који су користили за рад - каже Радовановић. - Иако су поједини образовани профили имали ограничено време да ураде задатак, битније је било да се посао уради добро. Наши монтери суве градње су већ познати у Европи. На такмичењима увек заузимају једно од прва три места.

Радовановић наводи да се на полигону "Београд пута", такмичили су се руковаоци грађевинском механизацијом који су имали задатак да пренесу товар са једног на друго место. Тесари су радили оплату за степениште и шаловање, док су керамичари лепили плочице, стављали фугне. Декоратери зидних површина показали су умеће у глетовању, кречењу, а њихове колеге са образовног профила - монтер суве градње имали задатак да ураде преградни зид, спусте плафон. Електроинсталатери су били задужени са увођење струје у зградама које су у изградњи.

- Иако је последњих година мање интересовање за нашу школу, будући грађевинци добијају одлично знање и цењени су на тржишту рада - наводи Радовановић. - Већина одлази у иностраство одмах по завршетку. Зидари су плаћени око 1.500 евра за осам сати рада, док су месечна примања керамичара око 3.000 евра.

Најбољи руковалац грађевинском механизацијом је Дејан Мићановић, тесар - Александар Радојичић, керамичар - Немања Тешић, декоратер зидних површина - Милош Митровић, монтер суве градње - Саша Недељковић и електроинсталатери Никола Петровић и Давид Ђорђевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)