"ДАНИ БЕОГРАДА" У ЗНАКУ ДЕСПОТА СТЕФАНА: Традиционална манифестација од 16. до 19. априла, ево шта нас све очекује

М. С.

13. 04. 2021. у 12:37

МАНИФЕСТАЦИЈУ "Дани Београда" обележиће додела награда за 2019. и 2020. годину, откривање споменика деспоту Стефану Лазаревићу, као и низ изложби и програма.

ДАНИ БЕОГРАДА У ЗНАКУ ДЕСПОТА СТЕФАНА: Традиционална манифестација од 16. до 19. априла, ево шта нас све очекује

Фото: Архива "Новости"

Посетиоци ће уз помоћ стручњака моћи да виде разне програме попут омажа Марку Поповићу, изложбу "Поздрав из Београда - Београд на разгледницама", као и поставке посвећене Моми Капору и градитељима Новог Београда.

За посетиоце ће бити отворена врата Музеја града, Конак кнегиње Љубице, Музеј Паје Јовановића, Музеј Јована Цвијића, Спомен-музеј Иве Андрића.

- Имаћемо читав низ упечатљивих прича, а посебна је посета Храму Светог Саве, као и споменику Стефану Немањи, где ће моћи да се чују приче о њему, историји Србије и српског народа.

Биће 15. априла у 12.00 у Старом двору осврт на велико и значајно дело Марка Поповића "Свет средњовековних утврђења, градова и манастира" - речено је на представљању програма манифестације.

Фото: Архива "Новости"

Први пут и Историјски музеј Србије биће део "Дана Београда", која ће се публици представити одабиром бројних разгледница на којима је приказан друштвени, културни и политички живот главног града, чије је отварање заказано за 16. април. На изложби "Градитељи Новог Београд" биће оживљен период од 11. априла 1948. када су се скупиле прве радне акције за изградњу новог дела главног града.

КАПОРОВА ЗАДУЖБИНА

ГРАД ове године започиње радове на објекту у Карађорђевом парку, који ће постати задужбина истакнутог књижевника и сликара Моме Капора. У њему ће се одржавати изложбе, књижевне вечери и представе у оквиру малог амфитеатра на отвореном.

"Дани Београда" биће завршени откривањем Споменика деспоту Стефану Лазаревићу аутора академског вајара Светомира Арсића Басаре.

- Тренутно се одвијају завршни радови на платоу на углу улица Гундулићев венац, Дринчићеве, Палмотићеве и Булевара деспота Стефана - рекао је заменик градоначелника Горан Весић. - Ако је неко заслужио да има споменик у Београду, онда је то деспот Стефан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)