ШИРИ СЕ ЧУКАРИЧКА ПАДИНА: У Градској управи до 27. априла доступан јавни увид у план за подручје између осам улица Општине Чукарица

Г. Новаковић

11. 04. 2021. у 08:51

ДО 27. априла јавности је доступан увид у Нацрт плана детаљне регулације за подручје између осам улица на Чукарици, иначе део насеља Чукаричка падина. Месец дана касније биће одржана и јавна седница, а у зависности од епидемиолошке ситуације и броја заинтересованих грађана, организоваће се неколико састанака, саопштио је Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове.

ШИРИ СЕ ЧУКАРИЧКА ПАДИНА: У Градској управи до 27. априла доступан јавни увид у план за подручје између осам улица Општине Чукарица

Падина пуна аутомобила

Поменути план детаљне регулације односи се на подручје између Чамџијине, Радничке, Брдовите, Улица Лазара Кујунџића, Станка Опсенице, Љешке, Винодолске и Петра Мећаве. Ова зона простире се на 13 хектара, а планирано је да се регулацијом број станова у овом делу Чукарице "подигне" са 1.089 на 1.706. То би значило да ће број становника у овом подручју бити већи за скоро 2.000.

- Циљ израде Плана је преиспитивање планских решења датих Детаљним урбанистичким планом "Чукаричка падина", дефинисање површине јавне и остале намене, у складу са наменама и урбанистичким параметрима Плана генералне регулације грађевинског подручја - стоји у доступној документацији.

Према подацима из Плана, локација се налази у површинама намењеним за становање, комерцијалне садржаје, зелене површине и мрежу саобраћајница. Радничка улица, која тангира границу Плана са западне стране, остаје у рангу улице другог реда. Улице унутар предметног подручја су део секундарне уличне мреже и служе за приступ конкретним садржајима. Колско-пешачке стазе користе се тако да је пешачки саобраћај фаворизован у односу на моторни. Ове улице су са умиреним саобраћајем и немају функцију повезивања унутар мреже, већ је њихова улога приступ објектима унутар блока.

- Последњих 30 година највећи део падине је густо урбанизован идивидуалним и објектима колективног становања - пише у документацији. - Зараван уз Радничку улицу представља стабилан терен. На објектима нема трагова нестабилности од клизања и повећаног и неравномерног слегања. Највећи број вишеспратних објеката на падини темељен је у кречњацима, тако да и после надоградње за две или три етаже или доградње целом висином, нема споља видљивих напрслина.

На овом подручју планирано је укупно 127 паркинг места, а највећи број стајалишта за аутомобиле налази се у регулацији Улице Лазара Кујунџића. Иначе, на овом простору неће бити дозвољена изградња која би нарушила карактер постојећег отвореног блока, нити ће моћи да се обављају делатности које угрожавају квалитет животне средине.

ПРИМЕДБЕ У ПИСАНОМ ОБЛИКУ

СВАКОГ радног дана од 9 до 18 сати суграђани ће моћи да погледају Нацрт. Представник обрађивача Плана даваће информације уторком и четвртком од 12 до 18 сати, у згради Градске управе. Током јавног увида, заинтересовани могу да доставе своје примедбе, у писаном облику, надлежном Секретаријату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Predrag

11.04.2021. 11:05

Živim na Čukaričkoj padini i neću dati investitorima kuću u kojoj živim. Gledajte zgrade koje niču kod Kirovljeve - ni parkinga, ni ulice, mogu da pljunu stanarima susedne zgrade u stan... Koji urbanizam, ovo je divljina i divljaštvo