БЕОГРАД ДОБИЈА ТРИ НОВА СПОМЕНИКА: За један још није одлучено где ће стајати, а први се подиже већ за десетак дана

Novosti online

10. 04. 2021. у 20:49

БЕОГРАД би ускоро требало да буде богатији за три споменика и то деспоту Стефану Лазаревићу, Диани Будисављевић и индијском песнику и нобеловцу Рабиндранту Тагореу.

БЕОГРАД ДОБИЈА ТРИ НОВА СПОМЕНИКА: За један још није одлучено где ће стајати, а први се подиже већ за десетак дана

Д. Балшић

Наша престоница би најпре требало културно да буде обогаћена за споменик нашем средњевековном владару деспоту Стефану Лазаревићу.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић најавио је да ће нови трг на углу улица Гундулићев венац, Дринчићеве и Палмотићеве 19. априла, последњег дана манифестације "Дани Београда", добити споменик средњовековном српском владару деспоту Стефану, када ће и званично бити отворен.

Фото Танјуг

 

– Дуговали смо му споменик. Израђен је према ауторском делу нашег академика Светомира Арсића Басаре. У мањој размери скулптура се налази у Историјском музеју Србије. Он је управо наставио своје ауторско дело израдом ове скулптуре која ће бити висине четири метра. Споменик ће бити централна фигура која ће утицати на архитектонски израз пјацете, подељене у три сегмента. Један је намењен пешацима и људима који могу овде да се одморе, други је са цветним детаљима и трећи са зеленилом – истакао је Стојчић.

Споменик је завршен, а на уређењу самог сквера тренутно су ангажовани радници "Зеленила – Београд”.

Стојчић је прецизирао да ће простор бити поплочан гранитним плочама, али већим делом ће бити под зеленилом – с травнатим површинама у каскадама и садницама.

Споменик Диани Будисављевић

Фото Архива

 

Следећи који ће бити подигнут у престоници, према најавама градских власти, биће споменик Диани Будисављевић, хероини Другог светског рата која је спасила на стотине деце из усташких логора. За овај споменик градски оци већ су расписали конкурс и очекује се идејно решење.

Град Београд је последњег дана марта расписао конкурс којим су позвани вајари, архитекте и уметници да се јаве и предложе решење за споменик.

– Очекујемо да до краја ове, евентуално почетком следеће године Београд коначно добије споменик који чекамо дуже од осам деценија – рекао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Песник необичног имена

Фото: Принтсцреен

 

Град је почетком месеца донео одлуку да се у Београду подигне споменик индијском песнику и нобеловцу Рабиндранту Тагореу.

Тада је заменица председника Скупштине града и председница Комисије за споменике и називе улица и тргова Андреа Радуловић је подсетила да је Рабиндрант Тагоре био први књижевник из Азије који је добио Нобелову награду за књижевност, а занимљиво је да је Тагоре посетио Београд 1926. године и одржао предавање на Београдском и Коларчевом универзитету.

Иницијативу је поднела Амбасада Индије у Београду, а усвојила је Комисија за споменике и називе улица и тргова. Спомен-биста биће постављена у Парку пријатељства на Ушћу.

– Написао је више од 1.000 поема, 24 драме, 2.000 песама и осам романа, као и велики број есеја и друге прозе. Главни циљ му је било повезивање истока и запада и превод поезије на енглески језик. На овај начин чувамо сећање на људе који су несебично дали велики допринос развоју културе – навела је Радуловићева.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)