САВА ЦЕНТАР ЈЕ КУЛТУРНО ДОБРО: Највећа Конгресна дворана под окриљем завода за заштиту споменика

М. СТАНОЈКОВИЋ

10. 04. 2021. у 14:15

САВА центар напокон је проглашен за културно добро. Ова највећа конгресна дворана у престоници, заједно са некадашњим хотелом "Интерконтинентал", садашњим "Краун плаза", одлуком Владе Србије стављена је под заштиту Завода за заштиту споменика културе и неће моћи да мења своју намену.

САВА ЦЕНТАР ЈЕ  КУЛТУРНО ДОБРО: Највећа Конгресна дворана под окриљем завода за заштиту споменика

Фото Завод за заштиту споменика културе града Београда

Како се наводи у образложењу, ова грађевина представља један од највећих и најсложенијих објеката у Београду обликован у духу савремене архитектуре.

- Саграђен је у периоду од 1976. до 1977. године према пројекту архитекте Стојана Максимовића - наводе у Заводу за заштиту споменика културе.

- Реч је о разуђеном комплексу који чине четири грађевинске целине: главна пословна зграда, конгресно-концертна дворана, хотел "Интерконтинентал" ("Краун плаза"), а пасареле повезују први објекат са конгресном двораном и са хотелом. За овај подухват главни пројектант и сарадници добили су Октобарску награду града Београда за архитектуру 1977. године.

СМИЉАНИЋЕВА - ЗНАЧАЈНА ЦЕЛИНА

ОСИМ Сава центра, одлуком Владе Србије и Смиљанићева улица на Врачару проглашена је за просторно-културно историјску целину.

- Ова одлука донета је на предлог Града Београда - рекао је заменик градоначелника Горан Весић. - То значи да ће ова улица бити сачувана.

Конгресна дворана саграђена је у комбинацији армирано-бетонске конструкције и челичних рамова, уз обилну употребу стакла као фасадног материјала.

- Заснован је на веома прочишћеним савременим, претежно закошеним формама стаклених зеленоплавих фасада, дубоких каскадних тераса и башта са хоризонталним брисолејима, али и бетонских фасада са мањим прозорским перфорацијама - образложу у Заводу. - Центар располаже већим бројем сала за конференције и састанке, конгресно-концертном двораном, рестораном, кафе-баровима, продавницама, у њему се налазе пошта, банке, прес-центар, првобитно амбуланта, штампарија, телевизија и други садржаји.

ЗАВРШЕТАК ОБНОВЕ 2023.

ЗАВРШЕТАК радова на обнови, која ће почети у октобру, очекује се за две године, крајем 2023. Најпре ће бити обновљена фасада. У целокупну реконструкцију биће уложено око 80 милиона евра. Међу условима продаје тражено је минимум 50 милиона евра улагања. Све сале требало би да буду прилагођене конгресном туризму, а да комерцијалног простора остане око 16.000 квадрата.

Када је Град расписао оглас за продају, у условима за новог власника, стајало је да објекат у поступку проглашења за културно добро.

- То значи да је садашњи власник знао да ће се то догодити - навео је заменик градоначелника Горан Весић.

- Проглашење значи да власник не може да мења намену, као и да свака реконструкција објекта може да се спроводи само уз сагласност и дозволу Завода за заштиту споменика културе.

Компанија "Делта холдинг" купила је прошле године ово здање за 17,5 милиона евра.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)