ПРИНУЂЕНА ДА ПЛАЋА И ЗА КОМШИЈЕ: Милка У.(85) из Младеновца жртва неусклађености закона о становању

М. СТАНОЈКОВИЋ

08. 04. 2021. у 07:52

ИЗ врзиног кола у које су уплетени Милка У. (85) и принудни управник додељен њој и њеним комшијама у Улици Николе Пашића 50 у Младеновцу тешко да може да се изађе.

ПРИНУЂЕНА  ДА ПЛАЋА И  ЗА КОМШИЈЕ: Милка У.(85) из Младеновца жртва неусклађености закона о становању

Фото Приватна архива

Једино решење, које предлаже и управник је да ова Младеновчанка преузме управљање стамбеном заједницом или да настави да "штеди" сама за заједницу у недоглед.

Јер, како за "Новости", објашњавају из фирме за професионално управљање "Сато лаб", новац која је она уплаћивала искоришћен је за отварање рачуна за регистрацију, рад принудног управника. У преводу, на бирократију. А нешто је претекло за фонд зграде.

Према речима професионалног управника Драгана Миладиновића, који је преузео принудну управу 2018. године, урадио је све што је по закону било потребно. Одредио минималну таксу за текуће и инвестиционо одржавање, регистровао зграду, сазивао састанке. Обавештења је морао да, уместо на огласној табли, лепи на фасаду.

УПРАВНИКА ПЛАЋАО ЈЕДАН

НА адреси Николе Пашића 40 у Младеновцу на истој парцели налазе се четири објекта, па је сходно Закону о становању 2018. године уведена принудна управа јер станари нису на време регистровали стамбену заједницу. Трошкове ангажовања принудног управника, текућег и инвестиционог одржавања једино је досада измиривала станарка Милка У., која је за то време дала око 24.000 динара. Од тог новца ништа није урађено за поправке ни ситне, а ни крупније. У два стана нико не живи, док је трећи у лошој материјалној ситуацији.

- Осим што сам залепио обавештење о сазивању састанка, покушао сам и да их контактирам од врата до врата - каже Миладиновић. - Када је оваква ситуација, они имају заједничку фасаду и равну плочу-кров, тако да се рачунају као зграда. Они су на једној катастарској парцели, имају заједничку воду, иако заправо заједничких просторија нема.

Управо због тога, али и разлога што довољно новца није било, јер је само станарка Милка У. измиривала месечна задужења, управник није, како каже, ангажовао фирму за чишћење зграде. Што је, иначе, дужан да уради на првом састанку.

Ипак, има наде да се новац који комшије дугују намири и врати на рачун стамбене заједнице.

ПОРОДИЧНА КУЋА СА ДВА СТАНА

КАКО објашњавају у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, стамбена зграда је дефинисана као зграда намењена за становање која се користи за ту намену, а састоји се од најмање три стана.

- Док је породична кућа зграда намењена за становање, а састоји се од највише два стана - наводе у министарству.

- У складу са наведеним, породичне куће које се налазе на истој парцели не могу бити регистроване као стамбена заједница те се на њих не односе одредбе овог закона.

Управник је послао неплатишама опомену пред утужење. Како објашњава, када се извршење намири, дуговања, која су до сада око 30.000 по стану, поново ће бити на рачуну зграде. Тада би, ако се сагласе, могли да ураде нешто за заједницу. Јер, на папиру, они то јесу.

Чак, и да Милка У. под старе дане преузме управитељску палицу, и комшије измире дуг, да тај новац који се накупио искористи за неку поправку, мора да се сагласи већина станара. А како да се договоре, на чијем делу ће да се ради, кад заједничких просторија нема? А инвестиција, за једини заједнички део - кров, превазилази њихов фонд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)