НИКАДА ВИЂЕНЕ ФОТОГРАФИЈЕ РАЗОРЕНОГ БЕОГРАДА: Наш град никад није био уништен као 6. априла 1941. (ФОТО)

Novosti online

06. 04. 2021. у 17:04

БЕОГРАЂАНИ први пут могу да виде фотографије разореног Београда од пре 80 година.

НИКАДА ВИЂЕНЕ ФОТОГРАФИЈЕ РАЗОРЕНОГ БЕОГРАДА: Наш град никад није био уништен као 6. априла 1941. (ФОТО)

Фото: Фејсбук

Тог 6. априла 1941. Немачка је бомбардовала наш главни град.

Изложбу је посетио и заменик градоначелника Горан Весић и тим поводом се огласио на Фејсубуку.

- Обишли смо данас изложбу фотографија поводом 80. годишњице шестоаприлског фашистичког бомбардовања Београда 1941. године.

- Грађанке и грађани Београда овде по први пут могу да виде фотографије разарања нашег града пре 80 година. Ове фотографије су, између осталог, снимали и немачки пилоти, на којима се може се видети колико је наш град био уништен. Живот је у бомбардовању изгубило више од 2.500 људи, мада се ни данас не зна тачан број, као што нажалост не знамо ни имена свих жртава. У потпуности је уништено 700 зграда, док је више хиљада разорено толико да у њима није могло да се живи.

- Београд никада у 20. веку није претрпео већа разарања, а бомбардован је пет пута. Та трагедија завршена је три и по године касније када је Београд ослобођен заједничким снагама партизанских јединица и Црвене армије. Данас се сећамо заједно са нашим руским пријатељима свих тих људи и обележавамо тај трагични догађај са жељом да се у 21. веку никада више не догоди да наш град буде бомбардован. Гледамо у будућност, сећамо се жртава и свега што се догодило, а верујемо да у Европи у будућности више неће бити оваквих догађаја, као и то да ће Србија бити сигурна. Да би наша земља била сигурна, мора да буде економски и војно снажна, али и политички независна. То је једина гаранција да се нашем граду више никада не догоди нешто слично.

- Организатори изложбе су Установа културе 'Дадов', Руски дом, Амбасада Русије у Београду и Фондација Бесмртни пук - написао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)