ПРЕДАВАЊЕ У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ: Дан када је бомбардовано српско сећање

Ј.Д.

02. 04. 2021. у 14:21

ЦЕНТАР за културу Гроцка у уторак организује онлајн предавање на тему "Дан када је бомбардовано српско сећање" са почетком у 20 часова.

ПРЕДАВАЊЕ У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ: Дан када је бомбардовано српско сећање

Фото приватна архива

Предавање је посвећено једном од најцрњих дана коју је српска престоница доживела у својој бурној прошлости и када је београдско небо било црно.

Београд је 6. априла 1941. године био безмало сравњен са земљом. У овом суровом и систематском уништавању, Адолф Хитлер је био врло личан - није могао да опрости увреду коју му је овај непокорни град нанео 27. марта пред целом Европом. А колико је афективно и емотивно кажњавао Београд, сведочи чињеница да је мета опаког бомбардовања била и Народна библиотека, како би се сатрло све што је духовни идентитет становника тог непослушног града и народа. Да је реч о освети, потврђује и сам назив војне операције која је подразумевала вишедневни ваздушни напад на југословенску престоницу - „Страшни суд".

Уместо у студију, овај иновативни концепт онлине дивана одржава се у Ранчићевој кући, а линк ће бити доступан преко фејсбук странице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)