ЗАХВАЛНОСТ ВЕЛИКОЈ ХЕРОИНИ: Београд ускоро добија споменик Диани Будисављевић

Новости онлајн

31. 03. 2021. у 18:13

ОДБОР за подизање споменика Диани Будисављевић одлучио је на данашњој седници да буде расписан конкурс за идејно решење монумента.

ЗАХВАЛНОСТ ВЕЛИКОЈ ХЕРОИНИ: Београд ускоро добија споменик Диани Будисављевић

Фото Архива

Седницом је председавао заменик градоначелника Горан Весић, а присуствовали су главни урбаниста Марко Стојчић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић.

Весић је прецизирао да је дошло време да се распише конкурс.

- Град Београд ће наредних дана расписати конкурс путем којег ће позвати вајаре, архитекте и уметнике да се јаве и предложе решење за споменик. Такође, данас смо изабрали жири који ће одлучивати о изгледу будућег споменика и овом приликом изражавам велико задовољство што су у њему људи који имају велики лични углед и који ће дати свој допринос да споменик буде онакав какав Диана Будисављевић и заслужује - рекао је Весић.

Прецизирао је да је председник тог жирија Леон Којен.

- Очекујемо да до краја године или евентуално почетком следеће Београд коначно добије споменик који чекамо дуже од осам деценија - нагласио је Весић.

Леон Којен је рекао да подизањем споменика Диани Будисављевић Београд враћа дуг који траје деценијама.

- Под комунистичким режимом њено племенито дело чудесних размера било је скривано и остало је непознато генерацијама и генерацијама људи. После пада комунизма све се наставило како је и започето 1945. године. Београд не само да нема споменик Диани Будисављевић, него нема ни споменик јасеновачким и другим жртвама усташког терора. Надам се и уверен сам да ће се то исправити наредних година. Култура сећања у Србији није оно што би морала да буде и сваки корак којим се то исправља је добродошао и има велики значај. Надам се да ћемо добити и уметнички и морално адекватне значајне предлоге и да ћемо моћи да изаберемо уметничко остварење које ће достојно сведочити о великом подвигу Диане Будисављевић - истакао је Којен.

(Беоинфо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)