ПОМАГАЛА ДРУГИМА, САДА ЊОЈ ТРЕБА ПОМОЋ: Деветомесечном сину хуманитарке Марије Анђеле Видојевић неопходно је скоро 16 милиона динара

Ј. Гочанин

31. 03. 2021. у 15:24

ВУКАН Видојевић - дечак олуја. Тако овог деветомесечног дечака зову његови родитељи. О његовој мами, хуманитарки Марији Анђели, "Новости" су писале када је викањем са зграде да некога воли и продавањем чувеног рецепта за албанску лимунаду у "фејсбук" групи "Буди хуман - хуманитарне лицитације", успела да сакупи више од 100.000 динара за лечење Цеце, Оливера, Миње, Лане...

ПОМАГАЛА ДРУГИМА, САДА ЊОЈ ТРЕБА ПОМОЋ: Деветомесечном сину хуманитарке Марије Анђеле Видојевић неопходно је скоро 16 милиона динара

Фото: Принтскрин

Сада је њеном Вукану потребна помоћ. Малишан је рођен са веома ретким генетским поремећајем, небалансирани хромозомски реанжман - синдром дисталне тризомије 10q. Он је прво дете у Србији са овим синдромом, а за третман матичним ћелијама у Турској, негу, лекове, смештај потребно је 16 милиона динара.

Период када је Марија и те како била хуманитарно активна, је управо период када је она знала да њено дете има неки генетски поремећај, али не и који. Ипак, желела је да помогне онима којима је у том тренутку помоћ била неопходна.

Вукан је један од свега 40 забележених случајева у читавом свету, док само још двоје имају овај синдром са његовом тачком прелома. Девојчица из Тексаса и дечак из Мексика.
- О нашем синдрому смо доста научили са страног сајта на којем родитељи ове деце деле своја искуства, видео клипове, прогнозе, вежбе. То нам много помаже, јер је Вукан све време у процесу испитивања. Сви ми знамо шта може бити, али не знамо шта ће бити - говори Марија.

"БУДИ ТИ МАРИЈА МОМ ОЛИВЕРУ"

МАРИЈА Анђела је пажњу медија привукла када је њена несвакидашња понуда на лицитацијама достигла невероватних 140 евра. Наиме, она је понудила "чудну услугу" - јавно експонирање. Победио је пар из Суботице.

- Треба да вичем "волим те" и име по свом избору јер је њих "купила" идеја те су зато лицитирали, а наравно, првенствено како бисмо помогли Оливеру - рекла је Марија, за "Новости", тада.
Сада се, како каже, нада да ће и њен Оливер имати неку Марију.

Деца са овим синдромом касно проходају или не проходају уопште, проговоре, или не проговоре никада. Прате их и проблеми са гутањем, варењем хране, дисањем, проблеми са слухом и видом, респираторне инфекције, епилептични напади, благи до тешки интелектуални инвалидитет, абнормалности срца, бубрега и скелета. Деца са овим синдромом су ниског раста.

- Трудимо се да извучемо његов максимум - објашњава Вуканова мама. - Ми вежбамо свакодневно. У Клиници за церебралну парализу и развојну неурологију, у једној приватној клиници, код куће. Вукан тренутно нема снаге да, на пример, седне сам, али га томе механички учимо, да када буде имао то и уради. Рекли су нам да ће проговорити са три, а проходати са пет година.

990 НА 3030

СВИ који желе да допринесу Вукановом лепшем сутра могу то учинити слањем СМС 990 на 3030, уплатама на динарски 160-6000000856467-81 или девизни рачун 160600000085705563.

Контакт са лекаром из Турске обезбедио им је Дарко Стакић, чији је петогодишњи син Никола Стакић, такође корисник хуманитарне фондације.

- Чим прикупимо неки новац крећемо пут Турске. На основу магнетне резонанце и променама на мозгу доктор ће установити шта може да се побољша, па ће у складу са тим и уследити потребни третмани. Још увек немамо прецизне информације - прича Марија.
Након више од две године борбе за потомство, Видојевићи су добили Вукана. Како каже Марија, он је једно весело дете, а њихов једини циљ је да он буде заувек срећан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)