ЛИСИЦА СВРАТИЛА ДО НАСЕЉА ЦЕРАК: Током викенда у близини вишеспратница примећена је дивља животиња

Б. Б. - Ј. Д.

31. 03. 2021. у 07:52

У НЕПОСРЕДНОЈ близини зграда на Цераку у недељу вече појавила се лисица, која је из оближњег шумарка дошетала до парка.

ЛИСИЦА СВРАТИЛА  ДО НАСЕЉА ЦЕРАК: Током викенда у близини вишеспратница примећена је дивља животиња

Фото: Printskrin

Окупљене грађане није изненадила ова појава, која је како кажу, честа у ово доба године. Међутим, ни животиња се није уплашила људи који су седели у парку, а у потрази за храном шетала је око контејнера.

- Дешава се да претрчи преко парка и дође до станова у високом приземљу, али никада никог није напала, већ кад види да нема хране, врати се у шуму - објашњавају становници овог насеља.

Надлежни из ЈКП "Ветерина Београд" истичу да се дивљач појављује у граду само у потрази за храном, као и да се углавном не задржава дуго. Током прошле године лисице су често виђане на Бежанијској коси, Липовачкој шуми, у Гроцкој и Земун Пољу. Пре само неколико месеци усликане су око тржног центра на Карабурми.

НАЈЕЗДА ДИВЉИХ СВИЊА

У БЛОКУ 30 и код Ушћа на Новом Београду, пре две године, појавило се крдо дивљих свиња. А потом су "сликане" по разним деловима града, па и у јавној гаражи. Надлежни су тада објаснили да су ове животиње дошле са Великог ратног острва препливавши Дунав, највероватније бежећи од велике воде и поплава. Дивље свиње могу да буду насртљиве и опасне по људе, посебно када имају младе које штите.

Према речима професора др Душана Ћировића, са Катедре за екологију и географију животиња Биолошког факултетa, није неуобичајено да се лисице појављују у урбаним срединама, а биће их све више, јер су научиле да живе поред људи.

- У Бристолу и Лондону, лисице живе већ 50 година, а слично је и у Бриселу, где се у сред бела дана испред седишта ЕУ може срести лисица која шета - каже професор Ћировић.

- Људи не треба да их се плаше, нису агресивне, не уједају, не преносе беснило. Перорална вакцинација дивљих животиња скоро да је искоренила беснило, појављују се само спорадични случајеви. То је утицало на пораст бројности лисица, што ће резултирати њиховим "продором" у градове.

Професор Ћировић, истиче да нема прецизнијих података о присутности ових животиња у престоници, нити се ико озбиљно тиме бавио овом проблематиком.

- Нажалост, лисице се најчешће помену када искоче на пут и изазову саобраћајну несрећу или их грађани сниме - наводи професор Ћировић. - На основу опсервације могло би се рећи да их је највише на Звездари, али за неке прецизније податке неопходна је озбиљна анализа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)