НОВИ РЕЖИМ РАДА "ДЕЧЈЕГ КЛУБА": Родитељи више неће моћи да своју децу остављају у обданишту на општини Стари град само четири до шест сати

М. СТАНОЈКОВИЋ

29. 03. 2021. у 10:26

ВРТИЋ "Дечји клуб" у Француској улици на Старом граду, јединствен по дводеценијском посебном моделу рада са децом, који омогућава полудневни боравак малишана.

НОВИ РЕЖИМ РАДА ДЕЧЈЕГ КЛУБА: Родитељи више неће моћи да своју децу остављају у обданишту на општини Стари град само четири до шест сати

Улаз у "Дечји клуб" / Фото М. Анђела

Међутим, установа ће престати да ради у свом изворном облику, односно уместо препознатљивог полудневног, постаје целодневни боравак. Родитељи тврде да се на овај начин губи суштина "Дечјег клуба". Из управе уверавају да се на овај корак одлучују јер Град није утврдио цену за шест сати боравка, а да постоји потреба да се прошире капацитети за јаслене групе.

Према тврдњама родитеља, чија деца бораве у њему, управа их од септембра прошле године притиска да децу више не доводе у вртић, а како кажу стопиран је упис нових полазника. Марија Радишић, мајка четворогодишњег и седмогодишњег детета за смањење броја деце која бораве у "Дечјем клубу" криви недовољну рекламу последње три године, за обданиште које су, како наводи, ранијих година биле пуне хвале.

- Када смо довели децу у септембру, речено нам је да их више не доводимо - наводи Радишић. - Тражили смо да добијемо написмено да је вртић угашен, јер Град, наравно, има право на то, али до данас такву одлуку нисмо добили. Ми смо самоинцијативно наставили да доводимо децу, а редовно су нам испостављани рачуни на месечни износ од 3.400 динара. Обраћали смо се свима и уверавали су нас да ће пробати да реше наш проблем, а из управе нам је речено да ценовник треба да се усклади са осталим вртићима. Пристајемо и на пун износ, само да остане стари систем рада.

Могућност да доведу кад год желе, у периоду од 9.00 до 18.00 и оставе га на свега четири или шест сати, био је главни мотив да децу упишу у овај, а неки у неки други вртић. На то додају и другачије методе рада.

Како за "Новости" објашњава директорка предшколске установе "Дечји дани" Сања Лазовић, не постоји иницијатива да се затвори вртић, већ ће простор наставити да ради у целодневном боравку,

- Главни проблем у вези са пословањем "Дечјег клуба" је што наш оснивач, Град Београд, није утврдио цену полудневног боравка детета - објашњава Лазовић. - Постоји само цена за целодневни боравак детета, у трајању од 11 часова дневно. Други проблем је релативно мала заинтересованост родитеља за овај облик рада. У претходних неколико година смањивао се број уписане деце за овај облик рада.

Идеја је, како наводи директорка, да "Дечји клуб" преузме целодневни боравак, а да се вртић "Лола" у приземљу претвори у четири јаслене групе за децу до три године.

КУЋУ ОСТАВИО ДР ИВАН РИБАР

Како стоји на сајту ПУ, јединствен по својој програмској концепцији, "Дечји клуб" већ двадесет година представља важан модел рада са децом у Београду и налази се у кући др Ивана Рибара, која је по његовој жељи остављена деци Београда.

- У"Дечјем клубу" се, поред уметничких, едукативних и социо-драмских радионица, откривају и негују суштинске вредности слободне дечје игре - наводи се на сајту ПУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)