ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА НАДОМАК БОРЧЕ: Бачене стотине угинулих свиња у Ковилову, лешеви затрпани земљом

М. СТАНОЈКОВИЋ

28. 03. 2021. у 22:00

ЈОШ једна еколошка катастрофа прети с леве обале Дунава. Удружење "Еко-Панчевачки рит" пријавило је надлежнима да је на око километар од Ковилова, недалеко од индустријске фарме, истоварено неколико стотина угинулих свиња!

ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА НАДОМАК БОРЧЕ: Бачене стотине угинулих свиња у Ковилову, лешеви затрпани земљом

Фото Еко-Панчевачки рит

Инспекција је излазила на терен, али засада животињски отпад није отклоњен, већ је према сазнањима, овог удружења, власнику фарме неко дојавио, па је у међувремену, депонија затрпана земљом.

Да расте депонија са угинулим свињама, на око три километра од Борче, четири од Падинске Скеле, чланови "Еко-Панчевачког рита" обавестили су инспекцију почетком марта. Ипак, приликом прве посете, према њиховим речима, инспектори нису успели да пронађу депонију, па су тражили њихову асистенцију.

- Добили смо пријаву да су на оближњој фарми угинуле животиње и да су лешеви завршили на поменутој локацији - каже, за "Новости", Зоран Јанковић из "Еко-Панчевачки рит". - На шест адреса смо послали пријаве. Ветеринарска инспекција је изашла 4. марта на терен и нису затекли депонију. После неколико дана затражили су да их одведемо на терен, а власник фарме, је знајући да ће инспекција доћи трпао лешеве земљом, али су ипак, биле видљиве.

Како се наводи у одговору које је ово удружење добило после инспекцијског надзора ветеринарске инспекције, наводи се да је затечени комунални отпад, па да надлежност мора да буде пренета даље.

- Инспекција је обавила надзор и у широј околини нису затекли лешеве свиња. Инспекција је надзор поновила са лицем које је пријавило да је фирма која се бави узгојем свиња угинуле направила депонију и том приликом затекла хумке земљишта велике површине као комуналног отпада. Поступајући у оквиру своје надлежности ова инспекција је утврдила да се пријава односи на повреду прописа које надзиру друге инспекције - наводи се у одговору Ветеринарске инспекције Удружењу.

Према речима Јанковића, ветеринарска је на тај начин лопту пребацила у дворшите комуналне инспекције:

- Овде се види да није реч о комуналном отпаду, већ о животињским лешевима. Како је могуће да они нису утврдили шта се десило са том фармом, откуд толике угинуле свиње и да ли су неке завршиле у продаји.

Депонија у Сурчину

ТОНЕ ПИЛЕЋИХ НОЖИЦА У СУРЧИНУ

Пре месец и по дана, у Сурчину је, на неколико њива и ливада, бачено чак око 15 тона пићелег отпада. Алармиране су Град, општина Сурчин, а радници ЈКП "Ветерина" уз помоћ механизације су неколико дана уклањале одмрзнуте пилеће ножице и изнутрице. Житељи Сурчина били су огорчени овим гестом јер им је неко угрозио здравље. Отпад је био разбацан на подручју Доњег поља и Виноградске улице. Све је претило да ће се претворити у праву еколошку бомбу. - Камиони су прикупљени отпад одвезли у "Енергозелену", где је прописно и уклоњен - рекао је том приликом директор "Ветерине" Грубић за "Новости".

Депонија животињских остатака / Фото П. Милошевић

СМРАД ОД ГРОБЉА КОСТИЈУ

И 2019. године тоне животињског отпада, кости, као и различите врсте хемикалијама, пронађено је у комплексу некадање ветеринарске установе "Глутин" у Падинској Скели.

Овај отпад лежао је на том месту 15 година. Фабрика за прераду костију је била затворена 2005. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)