ВЛАЈКОВИЋЕВА КУЋА ЧЕКА НЕИМАРЕ: ГО Гроцка са Заводом за заштиту споменика покреће обнову културног добра у Улици 17. октобра

Ј. Динчић

28. 03. 2021. у 07:52

МНОГИ Грочани не знају да се на напуштеном плацу на почетку Улице 17. октобра налази Влајковићева кућа, културно добро из области народног градитељства. Објекат који је некада био дом капетана Грочанске нахије, а које је касније откупила породица Влајковић, данас је само ругло у центру чаршије.

ВЛАЈКОВИЋЕВА КУЋА ЧЕКА НЕИМАРЕ: ГО Гроцка са Заводом за заштиту споменика покреће обнову културног добра у Улици 17. октобра

Зграда на атрактивном месту

Плац на којем се данас налазе само обриси некадашњег велелепног варошког дома, одмах поред главног пута, зарастао у растиње и шибље, које годинама нико није покосио. Од куће остали су само зидови и некадашња кровна конструкција која се урушила. Унутрашњост куће у којој се некада налазило шест просторија претворена је у депонију. Трем испред куће је потпуно девастиран, а подрум зарастао у коров.

Како би се овом варошком дому повратио некадашњи сјај, Општина Гроцка је у сарадњи са Заводом за заштиту споменика почела у пројекат реконструкције и адаптације, који ће финансирати Секретаријат за културу. Колика ће бити укупна вредност радова засада није познато.

- Реконструкцијом ће бити обухваћени радови на статичкој стабилности објекта, обнова подрума и приземља, масивних камених зидова и темеља - објашњавају за "Новости" надлежни из Завода. - Такође, биће санирани зидови од дрвеног бондрука са испуном од чатме који су комбинација блатног малтера и сламнене плеве, обновљен дрвени кров и замењене електроинсталације.

Планирано је да радови почну чим се стекну сви услови за несметану реализацију, а претходиће им активности на припреми терена. Прва фаза подразумева рашчишћавање терена који је обрастао у шибље и растиње. Надлежни из Гроцке додају да је план да након обнове објекат буде део Центра за културу Гроцка и да се користи за културне намене.

- Због својих карактеристика и изузетно атрактивне позиције покрај магистралног Смедеревског пута, у непосредној близини центра насеља Гроцка, као и Дунавског кеја, простор је изразито захвалан за будући туристички инфо-објекат - објашњавају надлежни из Гроцке. - Али и као будући простор за реализацију манифестација, сајмова и многобројних културно-туристичких садржаја.

ЗАШТИЋЕНЕ

СТАРИХ варошких кућа, које су заштићене као споменици културе, по последњим урађеним пописима Завода за заштиту споменика, највише има на територији општине Гроцка. Укупно их је 14 и то су заштићени појединачни стамбени објекти, који се налазе у некадашњим чаршијским сокацима, а називе носе по породицама којима су генерацијама припадали.

ПОТИЧЕ ИЗ 19. ВЕКА

ВЛАЈКОВИЋЕВА кућа потиче са почетка 19. века, када је саграђена на истакнутом месту у вароши Гроцке као пространа породична стамбена зграда за капетана грочанске нахије. Припада типу чувених грочанских варошких кућа са доксатом. Са аспекта архитектонских и етнографских вредности, грочанска варошка кућа представља ретко сачувани примерак народног неимарства на подручју Београда, чије одлике значе високи домет грађевинске, стамбене и ликовне културе. Зидана је у бондручној конструкцији са испуном од чатме и покривена ћерамидним кровом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)