УПРАВНИ СУД ОДЛОЖИО ИЗГРАДЊУ ГОНДОЛЕ: Оспорена дозвола Министарства за извођење радова на жичари која треба да споји Калемегдан и Ушће

С. Видачковић

23. 03. 2021. у 21:59

УПРАВНИ суд донео је пресуду којом се уважава тужба удружења РЕРИ (Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину) и поништава решење Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре од 1. априла 2019. године којим је било дозвољено извођење припремних радова за изградњу гондоле на Калемегдану.

УПРАВНИ СУД ОДЛОЖИО ИЗГРАДЊУ ГОНДОЛЕ: Оспорена дозвола Министарства за извођење радова на жичари која треба да споји Калемегдан и Ушће

Фото Промо

Истом пресудом, која је објављена јуче, Управни суд наложио је Министарству да донесе "ново и на закону засновано решење", а у складу са примедбама изнетим у пресуди.

Како се наводи у образложењу, ресорно министарство је, доносећи оспорено решење, поступило супротно одредбама Закона о процени утицаја на животну средину. Односно, надлежни републички орган уз захтев за издавање грађевинске дозволе, није доставио студију о процени утицаја на животну средину. Такође, наводи се да је решење о грађевинској дозволи донето само у складу са Законом о планирању и изградњи, што у овом случају није било довољно, јер је Калемегдан односно "Београдска тврђава споменик културе од изузетног значаја за Републику Србију".

ПРЕВОЗ Траса од Калемегдана до Ушћа дугачка је око километар, Фото Д. Миловановић

- Такође, како припремни радови обухватају земљане радове и радове на стабилизацији терена и осигурања ископа бушним шиповима, то из наведеног произилази да су у питању радови који могу нарушити својства Београдске тврђаве као непокретног културног добра - пише у пресуди Управног суда.

БЕЗ ОДГОВОРА НАДЛЕЖНИХ

ИЗ Министарства грађевинарства јуче нисмо добили одговоре на наша питања. Према пресуди Управног суда, надлежно министарство у обавези је да удружењу РЕРИ надокнади трошкове управног спора од 34.500 динара у року од 15 дана од пријема пресуде. Одбијен је захтев Града Београда, као заинтересованог лица да измири трошкове овог спора.

- По оцени суда, извођење таквих радова није могло бити одобрено без сагласности надлежног органа, у овом случају Републичког завода за заштиту споменика културе.

Укинутим решењем, било је дозвољено инвеститору ЈП "Скијалишта Србије" да у оквиру припремних радова поставе градилишну ограду, инсталације и привремену опрему, те да изврше радове на стабилизацији терена и осигурања ископа према суседним парцелама бушним шиповима.

Како је раније најављено, планирано је да траса гондоле између Ушћа и Калемегдана буде дугачка око километар, са 25 кабина како би превозила око 3.000 путника на сат. Вредност овог пројекта процењена је на око 1,8 милијарди динара.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)