УЗОРКЕ ИЗ ДЕЧЈИХ ТАЊИРА ЧУВАЈУ ТРИ ДАНА: За исхрану у приватним предшколским установама одговорни власници, нутрициониста обавезан

Б. Борисављевић

22. 03. 2021. у 15:25

ВЛАСНИЦИ приватних предшколских установа, уз сарадњу са саветима родитеља, задужени су да организују исхрану у својим обдаништима.

УЗОРКЕ ИЗ ДЕЧЈИХ ТАЊИРА ЧУВАЈУ ТРИ ДАНА: За исхрану у приватним предшколским установама одговорни власници,  нутрициониста обавезан

Фото Д. Дозет

Оброци за децу се припремају у кухињама или се наручују од кетеринг служби које, углавном, спремају храну за основце. Родитељи који из било ког разлога нису задовољни требало би да знају да квалитет оброка које малишани имају на менију, у већини приватних обданишта, контролише Институт за јавно здравље "Батут", као и здравствене установе верификоване за те послове.

Према речима Душанке Тасић, председнице Удружења приватних предшколских установа, већина власника који су могли да испуне прописане услове, у склопу својих обданишта имају и кухињу. Поред особља, они су у обавези да имају и запосленог нутриционисту, који је задужен за састављање јеловника.

 Институт проверава квалитет, Фото Танјуг

- У приватним, као и у државним, вртићима кухиње морају испуњавати строге критеријуме система ХАСАП - објашњава Тасић.

- Наше удружење има уговор са Инстутом "Батут" о микробиолошкој провери квалитета хране. Контроле се обављају квартално, а сваког дана узимају се узорци доручка, ручка и ужине, који се чувају 72 сата како би, у случају, да дође до неких нежељених симптома код деце, били послати на анализу. Вртићи које имају кухиње, дужни су да узорке чувају у посебним ХАСАП фрижидерима.

АРМИЈА СТРУЧЊАКА

ЗА ВИШЕ од 58.000 деце која иду у државне вртиће, храна се припрема у 46 кухиња, 31 централној и 15 самосталних. Највећи број оброка спреми се у централној кухињи ПУ "Бошко Буха" на Палилули.

O набавци хране, припреми и осмишљавању и дистрибуцији оброка за децу брине се 869 запослених нутрициониста, кувара, шефова кухиња, пекара, сервирки, набављача, магационера...

Тасић истиче да власници приватних вртића морају бити стално у контакту са родитељима и имати повратну информацију од њих да ли су малишани задовољни храном у вртићу, како би побољшали исхрану, ако деца имају примедбе.

Исхрана деце у предшколским установама мора бити с складу са Правилником о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи. Дневни "мени" мора имати расподелу укупних калорија на четири оброка (доручак, преподневну ужину, ручак и поподневну ужину), са правилним временским размаком и процентуалним учешћем. У састав дневног оброка улази седам група намирница - житарице, брашно, хлеб, пецива, пиринач, месо, риба, јаја, прерађевине од меса, млеко и млечни производи, масти, поврће, воће и шећери и шећерни концентрати.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)