ОБНОВА КАСНОРИМСКЕ ГРОБНИЦЕ: Договор Оливере Вучковић и Драгана Пантелића о културним добрима у Гроцкој

Ј. Д.

18. 03. 2021. у 07:52

НА територији општине Гроцка ускоро ће се почети са обновом вредних културних добара, и то касноримске гробнице у Брестовику и Влајковићеве куће у Гроцкој.

ОБНОВА КАСНОРИМСКЕ ГРОБНИЦЕ: Договор Оливере Вучковић и Драгана Пантелића о културним добрима у Гроцкој

Фото Архива

Гробница је културно добро из доба антике, јединствено на нашим просторима, и од великог је значаја за нашу земљу. Док је Влајковићева кућа културно добро из области народног градитељства.

Према речима директорке градског Завода за заштиту споменика Оливере Вучковић, која се јуче састала са председником општине Драганом Пантелићем, протеклих година је Гроцка препозната као вредна културна и туристичка дестинација.

- Реализацијом планираног би се учинио важан корак ка очувању и културно-туристичкој промоцији вредне културне баштине, значајне не само за локалну средину већ и шире - рекла је Оливера Вучковић.

План је да током санације касноримске гробнице буде урађена и конзервација фреско-сликарства, али и сређен сам прилаз објекту. Пројекте и планове санације су у претходном периоду урадиле стручне службе Завода за заштиту споменика културе града Београда и Археолошког института, где је у име општине Гроцка, Центар за културу Гроцка координирао комуникацију и пружао подршку стручним тимовима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)