НИЧИЈИ ШТЕНЦИ НИЧИЈА БРИГА: Уточишта за напуштене животиње нема, прихватилишта вечито пуна

А. ВОЈИНОВИЋ

17. 03. 2021. у 10:55

ГРАЂАНЕ који, шетајући престоничким улицама или излетиштима наиђу на напуштене љубимце, штенце или маце, чека тешка одлука.

НИЧИЈИ  ШТЕНЦИ  НИЧИЈА  БРИГА: Уточишта за напуштене животиње нема, прихватилишта вечито пуна

Фото Фејсбук

Наиме, ко нема могућности да их сам збрине или преда пријатељу и рођаку на чување, сазнаће да сигурно уточиште за мале четвороношце у ствари не постоји. Једино градско прихватилиште које прима штенце налази се у Земуну и увек је пребукирано. С друге стране, и организација Animal Rescue Serbia, која годинама уназад спасава повређене животиње, такође нема капацитета да прими куце без дома, којих је на градском асфалту све више.

У главном граду, али и целој Србији, није реткост да грађани у пролазу наиђу на неколико штенаца или мачића у кутији, или како тумарају около. Неретко није лако само проћи поред њих и препустити их улици, баш као и суграђанину који нам је пренео своје искуство.

- Шетао сам у недељу Авалом када сам наишао на неколико црних штенаца. Керуше нигде није било у близини, па сам претпоставио да их је неко оставио - прича за наш лист суграђанин Марко П.

- Нисам могао само да продужим даље, већ сам одлучио да их одведем у неко прихватилиште. Међутим, после одласка у два центра, речено ми је да не примају штенце, као и да су свакако пребукирани.

АКЦИЈЕ УСПОРИЛА КОРОНА

ЕКИПЕ "Ветерине Београд" у више наврата су у месним заједницама широм престонице организовали бесплатне акције стерилизације, вакцинације и чиповања паса и мачака.

Била је то прилика и да грађани узму на чување љубимце које им неки други грађани нуде. Одзив је био солидан, рекли су нам у овом предузећу. Међутим, епидемија вируса корона је и овај вид помоћи и дружења, успорила.

Да у градским прихватилитима за псе нема места потврдио нам је и директор ЈКП "Ветерина Београд" Будимир Грубић, који је такође истакао да при прихватилишту за псе у Земуну постоји одељак у којем се смештају штенци, међутим, и он је у највећем броју случајева пун.

- Напуштање штенаца траје много година уназад. Морамо да се боримо против неодговорних власника који нажалост не стерилишу своје псе, а потом остављају штенце на улици. С друге стране, важна је и едукација грађана који треба да поведу рачуна о својим љубимцима - каже Грубић.

Фото Фејсбук

Из организације Animal Rescue Serbia, за "Новости", такође кажу да су упознати са овим проблемом и да, нажалост, ни они немају капацитета да у свом рехабилитационом центру који се тренутно налази у просторијама БИГЗ приме штенце.

- Ми се бавимо збрињавањем повређених и болесних животиња које пазимо у нашем центру. Међутим, ни ми немамо места да примимо напуштене штенце - наводи Сања Радосављевић из ARS.

- Наш савет грађанима је да позову путем друштвених мрежа особе које желе и могу да удоме животињу и на овај начин им нађу нови дом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)